Nieuwe verbinding tussen Pijnacker en Zoetermeer feestelijk geopend / ’Gezellig, een dagje in de file’

Het leek zaterdag wel Koninginnedag in Pijnacker. De opening van een nieuwe weg werd gevierd met een heuse file.

De N470, de provinciale weg die Pijnacker met Zoetermeer verbindt, gaat vandaag open, maar zaterdag stond het verkeer er al vast. Geen fileleed dit keer: duizenden omwonenden en toekomstige gebruikers sloten goedgemutst aan in ’de leukste file van Nederland’ en vierden dat hun weg eindelijk klaar is.

Want zo wordt de weg van hen, zegt Stefan Bendiks. „De weg is voor deze mensen aangelegd, hij is van hun belastinggeld betaald. De weg verbindt mensen en dorpen, het is de ruimte waar ze elkaar zullen ontmoeten. Alleen beseffen ze dat nog niet. De weg staat nog ver van hen af.”

In opdracht van de provincie heeft Artgineering, het kunstenaarscollectief waartoe Bendiks behoort, daarom deze dag georganiseerd. De leukste file van Nederland moet een inwijdingsfeest worden, een feest zoals mensen vroeger de opening van een weg vierden. Geen kant-en-klare kermis, maar een echt volksfeest, gemaakt door de mensen zelf.

Iedereen is uitgenodigd om ’iets’ te doen: omwonenden, buurtverenigingen, sportclubs. En zo is er op de 4,5 kilometer lange rijbaan een bonte stoet aan activiteiten. De volleybalclub heeft twaalf vrachtwagens zand laten storten en houdt strandpotjes. Kinderen kunnen stoepkrijten of in een crèche worden achtergelaten. Christelijke geloofsgemeenschappen presenteren hun kerk. En voor wie het te warm of te koud is, staan een zwembadje en een mobiele sauna klaar. Het is juli, maar het lijkt wel Koninginnedag in Pijnacker.

Het heeft iets van de autoloze zondag. Hoewel er auto’s in de file aansluiten, valt vooral op dat kinderen over straat fietsen en skaten, en dat je een ritje met een bokkenkar kunt maken. „Maar die autoloze zondagen misten het sociale aspect”, zegt Bendiks. „Mensen zijn de afgelopen tijd natuurlijk al eens gaan kijken, maar nu is er geen hek waar ze omheen moeten. En nu ontmoeten ze elkaar. Het jongetje dat op het talud speelt, heeft de dag van zijn leven. Hij zal altijd aan deze dag terugdenken als hij later over de weg rijdt.”

Het spits wordt afgebeten door de broers Martin en Dirk Jan Oosthoek, twee herders die die ochtend hun 277 schapen vanuit Bergsenhoek hierheen hebben geleid. Meestal kruisen ze buiten de spitsuren de openbare weg, maar voor de gelegenheid vormen ze nu al snel de kop van de file. Het lijkt wel vakantie: iedereen past zich aan het schapentempo aan en glimlacht vertederd als aan het eind blijkt wat de oorzaak van het oponthoud was.

Halverwege ziet Ton Ermerins van de plaatselijke jeu-de-boulesclub het allemaal aan. In de jaren zestig werkte hij bij de gemeente en toen was al sprake van deze weg. „De mensen waren tegen, vooral vanwege de natuur. De weg gaat dwars door de Groenblauwe Slinger (een waterrijk natuurgebied in Zuid-Holland, red.). Een stuk verderop zit er een kronkel in, om een oude eendenkooi te ontzien. Bewoners klaagden: moet die weg bij ons langs, kan die kronkel niet via de andere kant om die kooi lopen? Ik zeg altijd: als we allemaal willen autorijden, kunnen we de natuur niet voorrang blijven geven.”

Zijn clubgenoot ziet het somberder. Nu ontlast de weg nog het sluipverkeer in de dorpen, maar als straks de verbinding met Delft en Rotterdam klaar is, zal het vrachtverkeer de route ontdekken en loopt het weer vast.

Over tien jaar misschien, zegt Ermerins. „Maar nu niet, nu is het feest.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden