Profiel

Nieuwe veiligheidsadviseur Trump staat bekend om felle kritiek

 Voor McMaster is Rusland geen potentiële partner maar een bedreiging. De beste oplossing voor een oorlog is volgens hem overigens: er niet aan beginnen. Beeld REUTERS
Voor McMaster is Rusland geen potentiële partner maar een bedreiging. De beste oplossing voor een oorlog is volgens hem overigens: er niet aan beginnen.Beeld REUTERS

Vrienden en critici van president Trump zijn het voor het eerst eens: luitenant-generaal Herbert Raymond ‘H.R.’ McMaster (54) is een perfecte keuze voor de vacature veiligheidsadviseur. Die post kwam vrij toen bleek dat kandidaat Michael Flynn voor zijn beurt met de Russen had gesproken over sancties.

“Een man met een reusachtig talent en overweldigende ervaring”, aldus Trump vanuit zijn vakantieverblijf in Florida. Maar ook de Republikeinse senator John McCain, die Trump vanuit Europa net nog fel aanviel, reageerde verheugd: ‘Een uitstekende keus’. Ook Democraten haalden opgelucht adem dat er geen heethoofd aan het Trumpteam wordt toegevoegd maar een prominente militaire strateeg.

Wat spannend wordt is dat Trump geen kritiek kan velen, maar McMaster, bijnaam ‘Generaal Beeldenstormer’ juist bekend staat om zijn ongezouten kritiek. “De krijgsmacht is niet immuun voor kritiek. Mijn commandanten wilden juist altijd feedback horen”, zei hij daar eens over.

Kritisch boek 'Dereliction of Duty'

Hij werd bekend met zijn boek ‘Dereliction of Duty’ (Plichtsverzuim) uit 1997. Dat was gebaseerd op zijn dissertatie over de verhouding tussen legerleiding en president Lyndon Johnson ten tijde van de Vietnamoorlog. McMaster verwijt de toenmalige legertop dat zij politici verkeerd informeerden over de Vietcong en de regering dat zij loog.

Het boek staat sindsdien op militaire leeslijsten maar heeft ook een paar jaar verhinderd dat McMaster bevorderd werd tot generaal. In 2008 deed generaal Petraeus dat wel, die met hem gewerkt had in Irak. Luitenant-generaal McMaster studeerde aan West Point, vocht in de Golfoorlog, in Irak en in Afghanistan. Hij had ook kritiek op president Bush omdat die zonder lange-termijnplan Irak binnenviel. “Het idee was dat de betere techniek oorlog snel, goedkoop en schoon zou maken, maar dat is niet waar, weten we nu”, aldus McMaster. “Oorlog blijft menselijke aspecten houden.”

McMaster is een realist

In 2014 nam Time Magazine hem op in de lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld, als de architect van de toekomstige Amerikaanse krijgsmacht. McMaster heeft als strateeg bij militaire denktank Arcic in Virginia daarover de afgelopen drie jaar meegepraat. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat de politiek met een duurzame oplossing moet komen. Vervolgens kan de krijgsmacht bijdragen aan een overwinning in de huidige complexe wereld.

In Irak brak hij met de simpele ‘kill and capture’ (doden en vangen)-tactiek die tot die tijd gold. Hij leerde zijn militairen de verschillen tussen soennieten, sjiieten en Koerden. Zij moesten boeken lezen over de geschiedenis van Irak en onderdrukken van opstanden.

Wat Rusland betreft is McMaster realist. Het doel van Moskou is volgens hem met een hybride oorlogsvoering – politiek, desinformatie, militair – in post-Koude Oorlog Europa de stabiliteit verstoren. Voor hem is Rusland geen potentiële partner maar een bedreiging. De beste oplossing voor een oorlog is volgens hem overigens: er niet aan beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden