Nieuwe uitbraak MKZ in Surrey leidt weer tot vervoersverbod in Nederland

londen – In Groot-Brittannië is een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer geconstateerd. De regering bevestigde dat het virus is aangetroffen op een veehouderij in het graafschap Surrey, in het zuiden van Engeland. In Schotland bestaat het vermoeden dat een schaap is besmet met de ziekte, zo meldde de BBC.

In Den Haag heeft minister Verburg van landbouw gisteravond een vervoersverbod afgekondigd voor schapen, geiten, varkens en runderen. Het is ook niet meer toegestaan om deze dieren te verzamelen. Wel mogen de beesten gewoon naar slachthuizen worden gebracht. Ook moeten voorlopig alle veewagens uit Engeland extra worden schoongemaakt.

Verburg raadt reizigers verder af om tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië boerderijen te bezoeken. Het meenemen van dieren of etenswaar van dierlijke oorsprong uit Engeland is verboden.

Begin augustus nam Verburg ook al maatregelen nadat in Groot-Brittannië MKZ was vastgesteld. De besmettelijke veeziekte dook toen niet op in Nederland.

De nieuwe uitbraak in Surrey komt nog geen 24 uur nadat veterinaire experts van de Europese Unie Groot-Brittannië MKZ-vrij hadden verklaard. Na een MKZ-uitbraak vorige maand golden beperkingen op de export van Brits vlees en vee. De EU had dinsdag besloten dat die restricties op 9 november zouden worden opgeheven. Maar dat besluit is gisteren teruggedraaid.

De boerderij ligt op ongeveer 50 kilometer van de vorige uitbraak. Het vee van het bedrijf is afgemaakt en rond de boerderij is een veiligheidszone van tien kilometer ingesteld. Het is nog onzeker of het virus van dezelfde stam is als bij de vorige uitbraak.

De Britse regering heeft in het hele land veetransporten verboden. „Dit is een absolute ramp”, aldus een woordvoerder van de Nationale Boerenbond (NFU).

Tijdens de MKZ-crisis in 2001 werden in Groot-Brittannië 6 miljoen dieren afgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden