Nieuwe topman: recherche heeft hulp nodig

DRIEBERGEN - Voor de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit heeft de Nationale Recherche de hulp nodig van grote bedrijven. Dat zegt het nieuwe hoofd van die dienst, J. van Kastel. Bij weigering moet de overheid sancties treffen, zoals landingsrechten intrekken of boetes opleggen.

door Malika el Ayadi

De Nationale Recherche schrijft dit in haar nog niet gepubliceerde missiedocument 'Opsporen en tegenhouden van de georganiseerde criminaliteit'. Dit document moet als basis dienen voor het toekomstige landelijke recherchewerk. Om het bedrijfsleven daarbij te betrekken moet de overheid actiever optreden dan in het verleden het geval was.

Letterlijk staat in het rapport: ,,Een belangrijke verklaring voor de aarzelende en vrijblijvende houding van de overheid op het punt van tegenhouden is angst voor het schaden van economische belangen.'' En: ,,Toch zal de Nederlandse overheid zich de vraag moeten stellen in hoeverre het ongehinderd uitoefenen van economische activiteiten zich laat verenigen met niet minder hoog in het vaandel prijkende veiligheidsdoelstellingen. Anders gezegd: welke prijs wil Nederland betalen voor veiligheid.''

De Nationale Recherche is blij dat het kabinet in het strategisch akkoord -het regeerakkoord van CDA, VVD en D66- de dreiging met het intrekken van landingsrechten heeft opgenomen. De dienst wil ook dat de bedrijven in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven strenger gaan controleren op verboden goederen als drugs en wapens. Weigeren ze dat, dan moet er een sanctie volgen.

De Nationale Recherche is een halfjaar geleden opgericht en telt binnenkort achthonderd rechercheurs. Het kabinet wil met de oprichting van de dienst een eind maken aan de verbrokkeling binnen de recherche en de krachten nationaal bundelen.

De recherchetop evalueerde voor het opstellen van het missiedocument het opsporingsbeleid van de afgelopen tien jaar. In het rapport komen de schrijvers tot de conclusie dat de politie de georganiseerde criminaliteit niet heeft weten terug te dringen. De maatschappelijke effecten daarvan noemen ze groot.

Criminele groepen manifesteren zich steeds openlijker en brutaler in de samenleving, zegt Van Kastel. ,,Ze voelen zich niet meer geremd om op klaarlichte dag in drukke straten of winkelcentra tot afrekeningen over te gaan. Nieuwe grenzen zijn overschreden met bedreiging van leden van het openbaar ministerie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden