Nieuwe topman Maximo Ibarra moet KPN verder digitaliseren

Eelco Blok leidde KPN sinds 2011. Buitenlandse activiteiten werden afgestoten. Maximo Ibarra volgt hem in april op. Beeld ANP
Eelco Blok leidde KPN sinds 2011. Buitenlandse activiteiten werden afgestoten. Maximo Ibarra volgt hem in april op.Beeld ANP

Voor het eerst komt er een buitenlander aan het roer van KPN, dat onder de huidige topman juist haar buitenlandse activiteiten afstootte. Richt het bedrijf de blik weer naar buiten?

Digitalisering is het toverwoord op de dag dat KPN aankondigt dat Maximo Ibarra de opvolger wordt van Eelco Blok aan de top van het bedrijf. Met Ibarra kiest KPN voor een hoogleraar digitale marketing die zijn sporen in de telecomwereld ruimschoots heeft verdiend. Maar ook voor een buitenstaander die bekendstaat als de man achter de fusie van twee grote spelers op de Italiaanse mobiele markt. Dat roept de vraag op of de deur van een overname of fusie bij KPN weer op een kier komt te staan.

In april 2018 draagt Blok (60) het stokje over aan de 48-jarige Ibarra. Blok staat dan zeven jaar aan het roer van KPN. In 2011 volgde hij Ad Scheepbouwer op. Onder Blok had KPN het niet gemakkelijk. Het telecombedrijf zag plotseling zijn sms-opbrengsten­­ verdampen door de komst van WhatsApp en betaalde veel geld voor frequenties van snel mobiel (4G) internet. Ook weerde KPN onder Bloks bewind in 2013 een ongewenste overname van het Mexicaanse América Movil af. Sinds 2011 halveerde KPN, zowel in omzet als het personeelsbestand en de laatste buitenlandse activiteiten in Duitsland en België werden afgestoten.

Dan is daar Maximo Ibarra, een geboren Colombiaan die ruim twintig jaar in Italië woont en werkt en ook de Italiaanse nationaliteit bezit. Vanaf 2004 werkt Ibarra voor telecombedrijf Wind waar hij sinds 2012 aan het roer staat. Een opvallende keuze vindt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. “KPN is een puur Nederlands bedrijf geworden nu alle buitenlandse activiteiten verkocht zijn. Daarnaast zitten er louter Nederlanders in de Raad van Commissarissen. De keuze voor iemand van buitenaf en uit het buitenland, doet vermoeden dat KPN wil gaan veranderen.”

Versteeg wordt in zijn uitspraken gesteund door Janka Stoker, hoogleraar leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. “De keuze voor iemand van buiten is een signaal dat je verandering in je organisatie wilt aanbrengen. Dus ga je kijken naar de bepaalde kwaliteiten waar jouw kandidaat aan moet voldoen. Deze Ibarra staat toch bekend als de man die de integratie­­ van twee grote Italiaanse telecombedrijven – Wind en H3G – heeft geleid. Misschien heeft KPN dus wel iets op het oog.”

Echte manager

Van dat laatste is absoluut geen sprake zegt Duco Sickinghe, voorzitter van de raad van commissarissen. “De focus van KPN blijft op Nederland. Als raad hebben we een profiel opgesteld waar onze nieuwe CEO aan moet voldoen. Ibarra weet waar we heen gaan: digitaal. Hij heeft de juiste ervaring op het gebied van telecom en is een echte manager. Het vinden van zo iemand in de Benelux is niet eenvoudig.”

Onder leiding van Ibarra wil KPN een digitaal platform voor klantcontact oprichten. Daarnaast staat KPN voor de komst van 5G, het nieuwste allersnelste mobiele internet, en ontwikkelt digitale televisie zich in een rap tempo.

De verklaring van Sickinghe is volgens Versteeg plausibel. “Ibarra begrijpt de technische uitdaging die er bij KPN ligt. Hij heeft verstand van IT en is een echte deskundige op het gebied van digitalisering. Toch denk ik dat met Ibarra KPN weer meer naar buiten gaat kijken. Bij hem is minder sprake van ‘Neerlands trots’ en als CEO heeft hij toch een doorslaggevende stem mocht er ooit aan een overname gedacht worden. Dat is voor nu nog speculatie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden