Nieuwe topman Delft Instruments begroet met snel stijgend aandeel

Van onze redactie economie DELFT - Anderhalve week geleden zakte de koers van Delft Instruments, producent van nachtkijkers en medische apparatuur, opeens. Gisteren steeg het aandeel even plotseling.

Een woordvoerder van het bedrijf heeft voor beide schommelingen geen verklaring. Maar mogelijk dat beleggers gisteren de lucht al hadden gekregen van de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter. Het bedrijf maakte na beurs bekend dat E. de Groot van Getronics overkomt om per 1 mei V. Kingma op te volgen.

De centrale ondernemingsraad van Delft Instruments heeft een positief advies uitgebracht over de benoeming van De Groot. De nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur werkte voordat hij bij Getronics kwam als divisiedirecteur bij Bührmann-Tetterode en als algemeen directeur bij Digital Equipment.

Het aandeel Delft Instruments steeg door de grote belangsteling 5,45 procent tot 29 gulden en was daarme een van de smaakmakers op Beursplein 5.

Ir. V. Kingma kondigde in mei van dit jaar onverwacht aan te willen vertrekken als voorzitter van de raad van bestuur. Kingma heeft tien jaar aan het hoofd van Delft Instruments gestaan. Hij gelooft dat een nieuwe voorzitter weer een frisse kijk op het bedrijf heeft. Kingma blijft wel als adviseur aan het bedrijf verbonden.

Delft Instruments haalde in het verleden 80 procent van zijn omzet uit de levering van militair materieel. Tegenwoordig maakte de onderneming vooral producten voor de medische en industrieel-wetenschappelijke wereld. Een aantal jaren geleden kwam Delft Instruments in opspraak wegens de illegale levering van nachtkijkers aan Irak in 1989 en 1990.

Automatiseerder Getronics had gisteren op zijn beurt ook nieuws te melden. Het bedrijf gaat samenwerken met Videotex Nederland, de moedermaatschappij van de internetbedrijven World Access en Planet Internet. De twee ondernemingen richten de joint-venture InterEdge op, die gespecialiseerde diensten voor Internet gaat ontwikkelen en aanbieden. Bij het samenwerkingsverband komen veertig mensen te werken. Getronics en Videotex nemen ieder een belang van 50 procent. InterEdge gaat onder meer handleidingen maken voor het opzetten van een homepage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden