Nieuwe top-apostel hekelt Nederlandse ex-apostel Sepers

Gerrit Sepers uit Amersfoort stapte onlangs op als apostel. Maar de kritiek die hij in Trouw (3/1) uitte op zijn Nieuw-Apostolische Kerk deugt niet, vindt de nieuwe internationale topman van de NAK. Dat blijkt uit een felle, nog geheime brief.

Vier pagina's lang is de brief die Wilhelm Leber uit Hamburg op 18 januari aan 'Meine lieben Brüder' richtte. Leber, nu nog districtsapostel in Duitsland, wordt naar verwachting tijdens het aanstaande pinksterfeest de hoogste geestelijke ('stamapostel') van de nieuw-apostolischen.

Het vertrouwelijke schrijven ('Ik verzoek u, zet mijn uiteenzetting niet op internet') waar Trouw over beschikt, is bestemd voor de 'apostelen, bisschoppen en districtsapostelen'. Leber oordeelt scherp over Sepers' argumenten. Deze Amersfoorter gaf in een interview in Trouw aan, waarom hij zijn apostelambt neerlegde; het conservatisme was hem te erg geworden, het exclusieve van zijn kerkgenootschap kon hij niet meer voor z'n rekening nemen. Ook op de kritische website nakaktuell.de had Sepers zijn ongenoegen over de koers van zijn kerk geventileerd. Daar reageert Leber op.

Sepers stond, zei hij, een pluraal waarheidsbegrip voor: geen ene, exclusieve waarheid, maar meerdere naast elkaar. Onbestaanbaar, vindt Leber. ,,Jezus heeft gezegd: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven'. Er is geen ruimte voor meerdere waarheden! Wat zou de Heer hier wel niet van zeggen?'' Geërgerd werpt Leber het verwijt van Sepers van zich, als zou de exclusiviteit zijn versterkt onder invloed van nationaal-socialistisch gedachtegoed, het ,,bewustzijn van 'Wij zijn het'''.

Ook hét onderscheidende punt van de NAK, de rol van de apostel, was onderwerp van kritiek van de opgestapte apostel. Volgens Sepers is een apostel slechts een helper van Jezus en heeft hij niet het laatste woord. Leber vindt dat apostelen niet onfeilbaar zijn, maar ,,als het betekent dat de leiding van kerk uit handen van de apostelen wordt gehaald, dan geef ik daar niet aan toe''.

Volgens Sepers hebben macht en geld een rol gespeeld bij de totstandkoming en het instandhouden van de huidige kerkstructuur - een kritiek die Leber gebeten pareert. ,,Vindt G. Sepers dat apostelen op opportunistische gronden de structuur van onze kerk overeindhouden? Dat moet ik echt sterk afwijzen.''

Op één punt geeft Leber Sepers gelijk, over het sterven van stam-apostel Bischoff. Die overleed in 1960, terwijl de kerk dwong te geloven dat God had gezegd dat hij niet dood zou gaan vóór Jezus' wederkomst.

Voor Sepers een reden om vertrouwen in dergelijke vergaande uitspraken te verliezen. Niet voor Leber. ,,Het was een schok. Maar ik betwijfel of het het vertrouwen ondermijnd heeft. Ik geef toe dat de verklaring van de kerk ('God is van gedachten veranderd', red.) niet overtuigend en houdbaar was.'' Hoe zat het volgens Leber? ,,Geloof betekent dat je een onoplosbare vraag eenvoudig laat liggen.''

Het uitlekken van Lebers brief stoort Peter Johanning, internationaal woordvoerder van de nieuw-apostolischen in Frankfurt. ,,We willen wel een debat voeren over de exclusiviteit van onze kerk, maar achter gesloten deuren.'' Volgens Johanning zit er wel beweging in het kerkelijk standpunt. ,,Om het helder te zeggen: in algemeen christelijke richting. De exclusiviteit verzacht. Echt, Gerrit Sepers is een paar jaar te vroeg vertrokken. Had hij gewacht, dan had hij zijn zin gekregen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden