Nieuwe tip over paneel 'Lam Gods'

Hoop voor 80 jaar vermist werk Van Eyck?

Is dit dan de gouden tip waarmee het gestolen paneel van het 'De aanbidding van het Lam Gods' van de gebroeders van Eyck kan worden gevonden? Historicus en parlementslid Paul de Ridder zei vrijdag op het 'VRT journaal' dat het sinds 1934 vermiste paneel - de Rechtvaardige Rechters - in handen is van 'een vooraanstaande familie uit Gent'. Zij zouden het niet teruggeven uit angst voor reputatieschade.

Vlaamse media noemden al snel de naam 'Schryver', maar die familie ontkent het paneel te hebben. Het Gentse parket bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt.

Het 'Lam Gods', dat in 1432 werd geschilderd, bestaat uit een reeks schilderijen. De Rechtvaardige Rechters is het paneel linksonder. Het viert over een week zijn tachtigjarige vermissing. Een goed gekozen moment voor een 'gouden tip', zou je zeggen. De Vlaamse Media zijn sceptisch. De tip van De Ridder staat in een lange traditie gouden tips die het schilderij niet terug hebben gebracht.

Het begon al in het jaar van de roof, blijkt uit oude kranten. Volgens Het Vaderland kocht een geheimzinnige Duitser een 'vrij groote foto van het beroemde drieluik'. Hij had het bij de kassa 'het uit Duitschland gestolen schilderij genoemd.' De man bleek een Nederlandse toerist die van niets wist.

Andere kranten maakten er grapjes over. Duitsland had tijdens de oorlog vier van de panelen in handen gehad. De socialistische Peuple: "Wie weet of de Rechtvaardige Rechters der gebroeders van Eyck niet naar Duitschland zijn teruggekeerd? In dit geval zal men ze waarschijnlijk in een concentratiekamp kunnen vinden."

Ook het Friesch Dagblad had een tip: de dader zou kunsthistoricus moeten zijn. Iemand die een oplossing zocht voor "het sedert jaaren veelomstreden vraagstuk of het meesterwerk van de hand van Jan of Hubert van Eyck is."

Het moest in ieder geval een lange man zijn, volgens een tip in de Limburger Courant: minstens 1.80, want anders had hij staande op het tafeltje naast het schilderij het paneel niet kunnen losschroeven.

Drie weken na de diefstal werd beurshandelaar Arsène Goedertier als mogelijke dader aangewezen. Hij kreeg een hartaanval en kon volgens de geruchten alleen nog tegen zijn advocaat zeggen dat hij wist waar het werk was.

Sindsdien is er veel gespeculeerd over waar het paneel zou zijn. Zoals in 2008 toen de politie getipt werd dat het schilderij in een waterput in Gent zou liggen. Met een graafmachine werd de vloer van een ondergrondse parkeergarage opengebroken. Er werd niets gevonden. Hoe nuttig de tip van De Ridder is, zal moeten blijken.

Loze 'gouden tips'
Het paneel zou zich bevinden ...

Achter een marmeren plaat in de kerk waar het gestolen was (1970)

In de crypte van Koning Albert l, in Laken (2001)

In een kerk in Wetteren (2002)

In de Sint-Laurierskerk in Antwerpen (2006)

In een waterput in Gent (2006)

In de Sint-Hubertuskapel in Tervuren (2007)

In de Bareldonkkapel, Donk (2009)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden