Nieuwe tijd biedt ’juist kans over God te spreken’

De nieuwe Faculteit Katholieke Theologie presenteerde zich gisteren aan het publiek. De faculteit is de enige door Rome erkende priesteropleiding in Nederland.

utrecht – Het wegvallen van de vanzelfsprekendheid van kerk en geloof in de moderne maatschappij lijkt een barrière om God ter sprake te brengen, maar het tegendeel is waar. Het biedt juist een kans: het verdwijnen van die vanzelfsprekendheid kan mensen helpen om niet zomaar en niet zonder meer, maar juist omzichtig en voorzichtig God ter sprake te brengen.

Dat stelde Herwi Rikhof, hoogleraar systematische theologie aan de Faculteit Katholieke Theologie, gisteren in Utrecht. Daar presenteerde de in januari opgerichte faculteit, de enige door Rome erkende wetenschappelijke priesteropleiding van Nederland, zich aan het publiek.

Rikhof refereerde aan het gedicht Code van Gerrit Achterberg, waarin de dichter uitlegt dat woorden over God niet zomaar uitgesproken kunnen worden, maar gewikt en gewogen moeten worden. Achterberg legde al uit dat op een goede, gelovige wijze God ter sprake brengen betekent dat Hij niet willekeurig en zonder meer aan de orde komt, maar dat juist grote omzichtigheid met het gebruik van Zijn naam is geboden.

De Faculteit Katholieke Theologie kwam eerder in het nieuws, omdat zij vrouwenstudies weert. Ook de moraaltheoloog Frans Vosman en de kerkhistoricus Peter Nissen zijn er niet welkom als docenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden