Nieuwe thriller van Jessica Knoll

Ani heeft alles (baan, bankier) maar van binnen broeit het

Zelf schreef de blonde langharige Amerikaanse Jessica Knoll ooit voor de onbenullige glossy Cosmopolitan. Tel daarbij op haar dure opleiding op de juiste privé-scholen en ik had er meteen weinig vertrouwen in.

Na het lezen van de eerste bladzijden oordeelde ik dat haar debuut een soort luxe prinsessenproblemen verhaal betrof. Vol met kleine, dunne meisjes die toch aldoor op dieet willen en die zich opwinden over de grootte van de diamant van hun verlovingsring. En ik legde het, te snel, weg. Het weekblad Vrij Nederland met zijn onvolprezen jaarlijkse thrilleroverzicht (in juni) wees mij terecht. Het boek kreeg het hoogste aantal van vijf sterren dit jaar en dus pakte ik het maar weer op van de stapel. Ik verklap maar vast: dit is inderdaad best een lekkere zomerthriller.

Het draait allemaal om de 28-jarige Ani FaNelli die in zes jaar tijd in New York een compleet nieuwe identiteit heeft opgebouwd, nadat ze veel ellende meemaakte - pesten enzo - op een chique middelbare school in Connecticut. De voorbereidingen voor haar aanstaande huwelijk met Luke, bankier op Wall Street en tevens afkomstig uit een welgestelde elitaire familie, zijn in volle gang. Ze werkt op de redactie van The Women's Magazine en schrijft artikelen met bijvoorbeeld adviezen over hoe je een probleem met je vriend bespreekt (namelijk door naast hem te gaan zitten en niet tegenover hem). Het blad vindt gretig aftrek. Ze woont op een prachtige plek met haar succesvolle verloofde. Het is een door haarzelf zorgvuldig opgebouwd imago, dat ze koestert. Maar duidelijk is dat er vanbinnen bij Ani van alles broeit en het wachten is tot het tot een uitbarsting gaat komen.

Dan vertelt ze langzaam het verhaal over wat zich op de prestigieuze Bradley-school afspeelde. Welkom in de wereld van de kwaadaardige giechelende pubermeisjes. Té graag wil Ani, die zelf uit een minder bevoorrecht milieu komt, bij de populaire groep horen. Dat brengt niet veel goeds teweeg. Het loopt zelfs gruwelijk mis.

Kortom: Jessica Knoll weet best knap haar kennis over privéscholen en glossy-redacties om te zetten in een vlot lezende thriller. Maar vijf sterren? Dat zeg ik VN dan weer niet na. Daarvoor is het drama dat zich voltrekt net iets te dik aangezet, wat een beetje plastic overkomt en de geloofwaardigheid ondermijnt. Toch een aanrader, hoor, zeker geschikt voor in het vliegtuig naar een verre bestemming of voor de tent op de camping.

Jessica Knoll: Het gelukkigste meisje ter wereld (Luckiest Girl Alive) Vert. Erica Feberwee

Manteau; 367 blz. euro 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden