Nieuwe test baarmoederhalskanker

(Novum) - Vrouwen hoeven nog maar een keer in de zes jaar in plaats van een keer in de vijf jaar een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker te laten maken. Met een nieuwe test kunnen afwijkingen in een eerder stadium worden opgespoord, concludeert professor en hoofd van de afdeling pathologie van VU medisch centrum Chris Meijer. Zijn bevindingen staan donderdag in het medische tijdschrift The Lancet.

Hij onderzocht de gegevens van 17.155 vrouwen in de leeftijd van 29 tot 56 jaar die aan het vijfjaarlijkse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker deelnamen. Van deze groep kregen 8575 vrouwen als aanvulling op het uitstrijkje een zogenoemde HPV DNA test, waarmee het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt (HPV) wordt opgespoord. De overige 8580 lieten alleen een uitstrijkje maken.

Het bleek dat bij de vrouwen die de extra test ondergingen vaker baarmoederhalskankercellen werden gevonden. Vijf jaar later werden bij deze vrouwen juist minder baarmoederhalskanker cellen ontdekt. Het bleek dat het aantal ernstige afwijkingen over vijf jaar gelijk was, maar de afwijkingen werden bij de groep met de extra test eerder opgespoord.

Op basis van deze uitkomsten kan het bevolkingsonderzoek in plaats van elke vijf jaar in ieder geval elke zes jaar plaatsvinden, stelt de onderzoeker. Dat betekent een kostenreductie voor de Nederlandse gezondheidszorg. Ook worden vrouwen minder belast en kan de angst bij vrouwen afnemen. Bovendien kan het volgens de onderzoeker de deelname aan het onderzoek vergroten. De belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker in ontwikkelde landen is het niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden