Nieuwe technologie / Glasvezel toch in huiskamer

AMSTERDAM - Een nieuw Delfts bedrijf heeft een chip ontwikkeld waardoor het schakelen van lasersignalen tussen glasvezelnetten honderd tot duizend keer goedkoper kan worden. De technologie maakt glasvezelverbindingen tot in de woonkamer mogelijk, iets dat tot nu toe te kostbaar werd geacht.

door Vincent Dekker

ThreeFive Photonics heet het chipbedrijf dat zijn nieuwe technologie eind volgend jaar in concrete producten hoopt terug te zien. ,,Er is ruim tien jaar aan gewerkt,'' aldus topman W. Deelman. ,,Professor M. Smit van de Technische Universiteit Delft is de motor geweest. Hij heeft ook een belangrijke uitvinding ervoor op zijn naam staan. Smit heeft een prisma -om licht in tal van kleuren te splitsen- uitgevonden die in een chip past.''

Op knooppunten van glasvezelnetten staan nu tal van computers die de lasersignalen uit het ene net oppikken en doorsturen naar een ander net. Deelman: ,,Dat gebeurt onder meer door zogeheten crossconnectors, apparaten zo groot als een schootcomputer die nu nog enkele tienduizenden tot honderduizenden dollars per stuk kosten. Onze nieuwe chip vervangt zo'n crossconnector en is slechts een vierkante centimeter groot. Op den duur moet die chip voor enkele tientallen dollars gemaakt kunnen worden. Dan is het dus betaalbaar om ene glasvezel vanuit een huis aan te sluiten op een groter glasvezelnet.'' Glasvezel maakt vel snellere communicatie mogelijk, een vezel heeft de capaciteit van duizenden koperen telefoondraadjes.

Het bijzondere van de chips is onder meer de materiaalkeuze. Verreweg de meeste chips worden nu van silicium gemaakt. ThreeFive werkt met indiumphosphide. Daardoor kunnen de huidige chipfabrieken de nieuwe chip niet leveren. ,,De TU Delft heeft een laboratorium waar we prototypes van de chip kunnen maken en binnenkort hopen we onze eigen cleanroom te bouwen voor prototypes. Volgend jaar moeten we beslissen of we een eigen fabriek neerzetten of dat we de productie uitbesteden.''

Kennelijk is de technologie nu zover ontwikkeld dat, ondanks de malaise in de ict-sector, ThreeFive geld weet los te praten bij investeerders. Gisteren leverden Gilde IT Fund en Atlas Ventures 15,4 miljoen gulden om ThreeFive op de wereldkaart te zetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden