Nieuwe techniek oogoperaties op komst

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Bij- en verziende patiënten met een oogafwijking tussen plus negen en min 26 kunnen in de toekomst aan een min of meer normaal zicht geholpen worden. De onderzoeksgroep van de Groninger oogheelkundige prof. dr. Jan Worst is daar al op experimentele wijze mee bezig.

Details over de nieuwe technologieën worden deze week bekend gemaakt tijdens het congres dat de Europese vereniging van cataract en refractieve oogchirurgen ESCRS in Amsterdam houdt. Gisteren werd al bekend dat in de oogheelkunde de gemiddelde opnameduur van patiënten lager is dan voor enig ander medisch specialisme. De verkorting van de opname tot vier dagen is tot stand gekomen door de invoering van nieuwe operatietechnieken.

Veel van de operaties waarvoor men vroeger lange tijd werd opgenomen, kunnen nu poliklinisch of in dagbehandeling worden verricht. Dat er toch nog steeds voor oogheelkunde lange wachttijden bestaan, is volgens dr. H. J. M. Völker Dieben, de voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap, te wijten aan de budgettering waaraan ook oogartsen gebonden zijn.

De lensimplantatietechniek is oorspronkelijk een vinding van de Engelse dr. Ridley die van meet af aan verder is geperfectioneerd door de vorig jaar overleden Nederlandse oogarts Cornelius Binkhorst.

Op het congres van de ESCRS zullen enkele verdere nieuwe oogheelkundige technieken worden gepresenteerd, zoals versterking van de eigen ooglens door middel van implantlenzen. Deze techniek is bruikbaar ook voor jonge kinderen met een ernstige aangeboren staar. Bij deze techniek wordt een nieuwe lens aangebracht in de voorste oogkamer. In feite is hier sprake van een contactlens die in het oog wordt aangebracht. De vroeger bij dergelijke ingrepen veel voorkomende vertroebeling, het 'secundair cataract', veroorzaakt door een plaatselijke verdikking van het achterste kapsel kan tegenwoordig worden beperkt.

Voor ouderen is de gecombineerde staar- en glaucoomoperatie van betekenis. Door een sneetje van drie tot vier millimeter in het hoornvlies wordt bij plaatselijke verdoving naast de lens de troebele lens verwijderd en een nieuwe vouwbare lens ingebracht. Deze behandeling kan poliklinisch plaatsvinden, terwijl de patiënt vroeger minstens een week in het ziekenhuis moest blijven.

Doordat na de ingreep minder vormverandering van het hoornvlies optreedt dan voorheen, keert sneller het normale zicht voor de patiënt terug. Het herstel gaat ook sneller doordat bij deze kleine insnede niet meer gehecht hoeft te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden