Nieuwe taxiwet leidt niet tot chaos, wel tot meer bedrijven

Meer dan een miljoen passagiers worden wekelijks in Nederland vervoerd door 30.000 werknemers en 8000 zelfstandige taxichauffeurs, stelt branchevereniging KNV. Het aantal zelfstandigen is in 2016 fors toegenomen, met ruim 1700, maakte het Economisch Bureau van ING gisteren bekend. De grootste oorzaak is de nieuwe Taxiwet.

Andere jaren kwamen er zelden meer dan vierhonderd zelfstandigen bij in de taxi. Maar sinds er in 2016 andere wetgeving is, is de drempel om zelfstandig taxi-ondernemer te worden een stuk lager. Chauffeurs moeten nog wel een 'rijexamen taxi' doen, maar niet meer een vakbekwaamheidsexamen waarbij vooral ondernemersvaardigheden werden geleerd, zoals boekhouden.

Sommige nieuwe taxichauffeurs waren al chauffeur bij een firma en zijn nu voor zichzelf begonnen. Er zijn ook mensen die het werk naast hun deeltijdbaan doen om wat extra's te verdienen. KNV Taxi ziet ook gemeenten die bijstandsgerechtigden stimuleren om zichzelf op te leiden tot taxichauffeur.

Met name in grote steden groeit de vraag naar taxichauffeurs, onder meer door de groei van het toerisme. Driekwart van alle taxiritten betreft echter het zogenoemde contractvervoer, waarbij scholieren, ouderen of mensen met een handicap de klanten zijn. Veelal gebeurt dit in opdracht van de gemeente.

Dit zijn vaak kortlopende contracten, waardoor de vraag van taxibedrijven naar chauffeurs bij uitzendbureaus ook toeneemt. Voor een opdracht van een jaar of anderhalf wil een ondernemer niemand in vaste dienst nemen. Het is immers onzeker of de opdracht van bijvoorbeeld de gemeente wordt verlengd.

undefined

Controle

Misstanden door de nieuwe Taxiwet lijken vooralsnog uit te blijven. Bij een recente controle door de Inspectie Leefomgeving en Transport in drie grote steden en bij Schiphol bleek dat de meeste chauffeurs zich aan de regels hielden.

Als ze toch de fout in gingen, was dat meestal doordat ze te weinig pauze hielden. Een enkeling reed rond zonder een goedgekeurde meter.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden