Nieuwe studie pijnstiller moet onrust wegnemen

DEN HAAG (ANP) - Het Reumafonds denkt dat onrust onder gebruikers van pijnstillers wordt weggenomen, nu is gebleken dat het geneesmiddel Arcoxia de kansen op hart- en vaatziekten niet meer verhoogt dan traditionele pijnstillers.

Daarmee reageert het fonds op de resultaten van een studie, waarbij 34.701 patiënten werden onderzocht. Uit het onderzoek blijkt tevens dat het middel minder maagproblemen veroorzaakt dan diclofenac, de meest voorgeschreven 'ouderwetse' pijnstiller. Maagbloedingen en maagzweren waren de ernstigste bijwerkingen van dergelijke pijnstillers.

De resultaten van de zogeheten Medal-studie zijn verschenen in de online editie van The Lancet en gepresenteerd tijdens twee congressen in de Verenigde Staten. Voor de farmaceut Merck & Co moet Arcoxia de schade van Vioxx goedmaken. Vioxx, een pijnstiller van een nieuwe generatie, moest in 2004 van de markt worden gehaald omdat uit onderzoek was gebleken dat bij langdurig gebruik het de kans op een hartaanval of een herseninfarct verdubbelde. Sindsdien is de fabrikant verwikkeld in duizenden rechtzaken.

Traditionele middelen

Volgens Ingrid Lether, hoofd wetenschappelijk onderzoek van het Reumafonds, heeft die ophef er toe geleid dat artsen vaak op emotionele gronden traditionele middelen (diclofanac, ibuprofen en maproxen) gingen voorschrijven. ,,Maar dan weet je dat langdurig gebruik tot maagproblemen leidt.'' Zij verwacht dat de nieuwste onderzoeksresultaten er toe zullen leiden dat artsen de geneesmiddelen voor reumapatiënten meer op rationele gronden zullen voorschrijven.

Uit recente cijfers van het Reumafonds blijkt dat in Nederland 2,3 miljoen mensen boven de 20 jaar reuma hebben. Daarvan hebben 1,8 miljoen mensen last van artrose of slijtage. Het betreft hier slijtage van handen, knieën, heupen, nek en rug. Het Reumafonds noemt het aantal verontrustend: één op de vijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden