Nieuwe studie: Bijna 40 procent Europeanen heeft mentale stoornis

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Ieder jaar krijgen 165 miljoen Europeanen, oftewel 38 procent, te maken met een mentale stoornis zoals depressie, angst, slapeloosheid of dementie. Dit blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit van Dresden in Duitsland.

Slechts een derde van deze gevallen krijgt de behandeling en/of medicatie die nodig is. 'Mentale stoornissen vormen de grootste uitdaging voor de Europeanen in de 21e eeuw', concluderen de onderzoekers. In 2020 zal depressie wereldwijd tweede zijn op het lijstje van veroorzakers van arbeidsongeschiktheid in alle leeftijdscategorieën. Europa is hierin een voorloper volgens hoofdonderzoeker Hans Ulrich Wittchen, want mentale stoornissen zijn in Europa nu al de grootste veroorzaker van arbeidsongeschiktheid.

Wittchen leidde het driejarige onderzoek, waarvoor 514 miljoen mensen in 30 Europese landen werden onderzocht; de 27 EU-lidstaten plus Zwitserland, IJsland en Noorwegen. Wittchen keek daarbij naar ongeveer 100 geestesziekten, waaronder angst, depressie en schizofrenie, maar ook neurologische stoornissen zoals epilepsie, Parkinson en multiple sclerosis (ms).

Omdat mensen door een psychologische kwaal vaak lange tijd ziek thuis zitten of niets kunnen, vormen de aandoeningen een grote economische last voor de maatschappij. Ieder jaar lopen de kosten in de honderden miljarden euro's.

Impact

De vier aandoeningen die mensen het vaakst uitschakelen zijn depressie, dementie, alcoholverslaving en beroerte. Het vorige grote Europese onderzoek naar mentale stoornissen stamt uit 2005 en werd onder 301 miljoen mensen uitgevoerd, daaruit bleek dat 27 procent van de Europeanen aan een mentale of neurologische ziekte leed.

Volgens de onderzoekers is het cruciaal om de enorme impact van deze categorie ziekten te erkennen en werk te maken van de behandeling in een vroeg stadium. 'Mentale stoornissen beginnen vaak al vroeg in een leven en blijven de rest van een mensenleven van invloed', zegt Wittchen. 'Alleen als je het ziektebeeld vroeg ontdekt, kunnen we voorkomen dat mensen later worden uitgeschakeld en kunnen we het enorme aantal zieken in de toekomst voorkomen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden