Nieuwe strategie van Obama: ideeën vergelijken met plannen Romney

Barack Obama realiseert zich dat hij een verkeerd nummer heeft gedraaid tijdens een actie op een van zijn campagnekantoren. Beeld AP
Barack Obama realiseert zich dat hij een verkeerd nummer heeft gedraaid tijdens een actie op een van zijn campagnekantoren.Beeld AP

Met minder dan twee weken te gaan tot de verkiezingen heeft Team Obama een nieuwe koers ingezet. Tijdens zijn blitztoer door de Verenigde Staten, bedoeld om zijn achterban te enthousiasmeren en de tijdens de debatten opgelopen schade weg te werken, presenteerde Barack Obama zijn plan voor de komende vier jaar en spoorde hij kiezers aan zijn ideeën te vergelijken met de plannen van Mitt Romney.

Albertine Bloemendal

Tijdens de debatten kwam Mitt Romney met een vijfpunten plan op de proppen. Obama boorde dit plan consequent de grond in, maar kwam zelf niet met een eigen duidelijke visie voor de komende vier jaar. "Mij aanvallen staat niet gelijk aan een agenda voor de komende vier jaar," verweet Romney Obama herhaaldelijk.

Het waren echter niet alleen de Republikeinen die Obama verweten onduidelijk te zijn over zijn plannen voor een tweede termijn, ook binnen het Democratische kamp was er kritiek. Partijprominenten als Bill Clinton, Nancy Pelosi en James Carville zeiden al langer dat Obama minder tijd moest besteden aan het naar neersabelen van Romney en meer moest focussen op het neerzetten van een positief beeld van hemzelf en zijn plannen om aan te tonen dat hij nog vier jaar in het Witte Huis verdient.

Al sinds de Democratische partijconventie afgelopen augustus was er een plan in de maak, maar volgens de Amerikaanse politieke nieuwssite Politico besloot het campagneteam dit plan nog niet bekend te maken om op deze wijze te voorkomen dat Romney het tijdens de debatten aan zou kunnen vallen. Volgens Politico wilde Obama zijn plannen voor expres vaag houden zodat hij de komende vier jaar meer flexibiliteit zou hebben in het Witte Huis en minder gebonden zou zijn aan een uitgebreide lijst concrete campagnebeloftes. En zo lang Obama een comfortabele voorsprong op Romney leek te hebben was het niet noodzakelijk. Het eerste debat zette alles echter op z'n kop.

Direct na de debatten publiceerde Team Obama een gedetailleerd, bullet-point plan voor zijn tweede termijn dat hij tijdens zijn blitztour door belangrijke swing states probeert te verkopen. "Ik wil dat iedereen mijn plan vergelijkt met het plan van Mitt Romney" zei Obama verwijzend naar een nieuwe sectie op z'n website. Of veel mensen dit zullen doen is maar zeer de vraag. De meeste kiezers hebben hun keuze ondertussen al gemaakt en op verschillende plaatsen in Amerika hebben mensen hun stem zelfs al uitgebracht. Deze laatste weken zal het er vooral op aankomen wie de meeste kiezers naar de stembus weet te halen.

Voor wie de plannen wil vergelijken:
Obama's Plan
Romeny's Plan

Beelden van Albertine Bloemendal van bijeenkomsten met Obama en Romney

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden