Nieuwe straf Pistorius wekt woede

hoger beroep | Zes jaar cel krijgt de atleet voor het doodschieten van zijn vriendin. 'Klassenjustitie' zeggen Zuid-Afrikanen.

Oscar Pistorius haalde in de rechtbank in Pretoria opgelucht adem. De Zuid-Afrikaanse atleet zonder onderbenen kreeg gisteren in hoger beroep opnieuw een verrassend lage straf opgelegd voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp begin 2013: 'slechts' zes jaar cel. Veel minder dan de vijftien jaar die normaal gesproken in Zuid-Afrika op doodslag staat.

Weinig Zuid-Afrikanen leken vrede te hebben met de straf. Op sociale media overheersten ontzetting, teleurstelling en ongeloof. In het hoger beroep was het aanvankelijke 'dood door schuld' toch omgezet in het veel zwaardere 'doodslag'? Hoe kon het verschil in strafmaat dan zo klein zijn: zes jaar cel in plaats van de eerdere vijf?

"Teleurstellend", zegt ook Dineo Seemela van de ANC Vrouwenliga op de stoep van de rechtbank. "Ik had op minstens twaalf jaar cel gerekend. De rechtbank had een voorbeeld moeten stellen. Het is klassenjustitie: Pistorius heeft geld, kon goede advocaten betalen. Als hij arm was geweest, had hij veel langer de gevangenis in gemoeten."

Het is een idee bij veel Zuid-Afrikanen leeft. Pistorius is blank en, als eerste paralympische deelnemer aan de Olympische Spelen ooit, wereldberoemd. Hij verzamelde het beste advocatenteam in het land om zich heen. Welke arme, anonieme, zwarte Zuid-Afrikaan zou zich zo'n privilege kunnen veroorloven? Hoezo iedereen gelijk voor de wet?

De peperdure advocaten van Pistorius wisten de rechter ervan te overtuigen dat hun cliënt het niet op zijn vriendin had gemunt toen hij vier keer schoot op een gesloten badkamerdeur in zijn appartement, maar daarachter een inbreker vermoedde. Elke aanwijzing dat Pistorius en Steenkamp voorafgaand aan de schietpartij ruzie hadden gehad, haalden ze onderuit. Moord met voorbedachten rade kon daardoor niet worden bewezen.

Maar in een land waar elke acht uur van de dag een man zijn geliefde vermoordt, wisten steeds meer Zuid-Afrikanen zeker dat het huiselijk geweld betrof: moord, geen doodslag. Bewijs of geen bewijs. Rechter Thokolize Masipa benutte haar vonnis gisteren om die Zuid-Afrikanen een basisles strafrecht voor te schotelen: "Een rechtbank is er niet om de publieke opinie tevreden te stellen, maar om feiten en bewijs te beoordelen."

Toch waren ook juridische experts verbaasd over het vonnis. Topadvocaat William Booth zei tegen Zuid-Afrikaanse media dat hij best verzachtende omstandigheden zag, maar dat hij niet had verwacht dat de rechter die zo zwaar zou laten wegen. Masipa nam in haar vonnis mee dat Pistorius berouw had getoond, zich als gehandicapte man fysiek kwetsbaar moest hebben gevoeld tegenover een potentiële inbreker en bovendien de rest van zijn leven gebukt zal gaan onder de wetenschap dat hij niet een inbreker doodschoot, maar zijn vriendin.

Een enkeling prees Masipa's moed om tegen de publieke opinie in te gaan, maar woorden als 'pathetisch' en 'schandalig" klonken vaker. "Hij is voor zijn 35ste alweer vrij", foeterde iemand op Twitter. Ver voor zijn 35ste zelfs. Pistorius is 29 en hoeft volgens topadvocaat Booth waarschijnlijk slechts de helft van zijn straf in de cel uit te zitten. Wel komt hij dan als berooid man naar buiten. Hij zou zijn hele fortuin hebben uitgegeven aan zijn team topadvocaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden