Nieuwe stakingen in Zuid-Korea

SEOUL (KRF, Reuter) - Zuid-Kore-aanse werknemers hebben gisteren hun staking hervat en belangrijke economische sectoren in het land platgelegd. De niet-erkende vakbond KCTU, die zegt 300 000 leden te vertegenwoordigen in de grote industrieën, zei dat het werk stilligt in 44 fabrieken.

De werknemers gaan door met de staking omdat de regering het ultimatum van het vakverbond naast zich heeft neergelegd. De bond eist de intrekking van nieuwe, omstreden arbeidswetten. Deze bieden werkgevers onder meer de mogelijkheid personeel makkelijker te ontslaan. Ook worden centrale vakorganisaties voor drie jaar verboden.

Bijna 100 000 werknemers in de 44 fabrieken legden het werk neer, aldus een woordvoerder van de KCTU. Het gaat om de autofabrikanten Kia, Ssanyong en Asia, de grootste producent van auto-onderdelen Mando en de grootste scheepswerf Hyundai Motor Industrie.

Volgens het ministerie van Arbeid in Seoul beperkt de staking zich tot ongeveer twintig bedrijven en 19 000 werknemers. Het beschuldigde het vakverbond ervan de cijfers op te blazen om meer mensen te mobiliseren. Overigens zijn veel bedrijven deze week wegens oud en nieuw dicht en openen ze maandag pas weer hun deuren.

De met 1,2 miljoen aanhangers grootste vakcentrale van Zuid-Korea, de FKTU, stelde vorige week een pauze in bij de stakingen in verband met de vakantiedagen rond nieuwjaar. De FKTU wil zijn stakingen op zaterdag 11 januari hervatten en heeft nog niet gerageerd op een oproep van de KCTU die te vervroegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden