Nieuwe staf moet Willem II helpen aan voetbalcultuur

TILBURG (ANP) - Met de aanstelling van een technische staf van vijf man staat Willem II met ingang van volgend seizoen een beleid op lange termijn voor ogen.

Het team, bestaande uit Theo de Jong (trainer/coach eerste), Jimmy Calderwood (assistent De Jong en trainer/coach tweede), Martin van Geel (technisch- en commercieel manager), Toine van Mierlo (jeugd) en Gerard Wielaert (scouting), moet volgens Willem II-voorzitter Wim Groels gaan zorgen voor een voetbalcultuur en krijgt daarin een collectieve verantwoordelijkheid.

Opmerkelijk in dat licht is dat De Jong een contract voor slechts een jaar kon tekenen, terwijl Willem II met de overige vier wel langdurige verbintenissen (2 en 3 jaar) aanknoopte. Groels zegt dat dit niets heeft te maken met een gebrek aan vertrouwen in De Jong. “Buiten hem hebben we met geen enkele andere gegadigde gesproken. Maar het is nu eenmaal zo dat de coach van het eerste meer in de schijnwerpers staat, de meeste kritiek krijgt en er daardoor meer verloop is. We willen het daarom van jaar tot jaar bekijken, maar hebben de intentie om ook met De Jong langer dan een jaar door te gaan.”

De trainers hoeven zich uitsluitend met voetbalzaken bezig te houden. Van Geel beëindigt deze zomer zijn contract als speler, dat nog tot 1 juli 1996 doorliep, om werk te verrichten als technisch manager. Algemeen directeur Van Dommelen blijft verantwoordelijk voor de onderhandelingen met nieuwe spelers.

Groels nam afstand van uitspraken van de huidige trainer/coach Jan Reker, die aan het einde van het seizoen op eigen initiatief vertrekt. Reker verklaarde afgelopen weekeinde dat Willem II komend seizoen voor enkele miljoenen vier of vijf nieuwe spelers op het niveau van de eredivisie zou moeten aantrekken, wil de club hogerop komen. De Willem II voorzitter zegt dat de nieuwe technische staf daar voor het komend seizoen niet op mag rekenen. “De opbrengst van mogelijke transfers wordt wel op het veld geïnvesteerd. Verder komt alleen geld uit de winst op de exploitatie en meeropbrengsten uit reclame en sponsoring daarvoor in aanmerking”, aldus Groels die vanaf volgend seizoen opteert voor een plaats tussen nummer vier en zeven op de ranglijst en geregeld Europees voetbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden