Nieuwe sponsor zorgt voor grote opluchting

Lotto wil Belkin-ploeg combineren met schaatsers van Jac Orie

EDO STURM

NARBONNE - De huidige Belkin-ploeg rijdt ook volgend jaar op World Tour-niveau. Manager Richard Plugge bevestigde gisteren op de rustdag in de Tour de France de komst van een nieuwe sponsor voor komende jaren. Het gokbedrijf Lotto verbindt zich volgens Plugge voor minstens twee jaar aan de Nederlandse wielerformatie.

"We gaan een verbintenis van twee seizoenen aan met de intentie dat met nog eenzelfde periode te verlengen", zei de Belkin-manager bij het zwembad van het ploegonderkomen. Lang zag het eruit of de ploeg een stapje terug zou moeten doen of zelfs helemaal van het toneel zou verdwijnen.

Het Amerikaanse computerbedrijf dat vorig jaar een reddingsboei beloofde voor de inboedel van de voormalige Raboploeg, hield het vorige maand plotseling voor gezien.

Plugge was zichtbaar opgelucht, al moet de overeenkomst met Lotto nog nader worden uitgewerkt. In het sponsorcontract is namelijk schaatsploeg BrandLoyalty van trainer Jac Orie betrokken. Sven Kramer en Stefan Groothuis staan bij BrandLoyalty op de loonlijst. "We hebben het over vier partijen, wij, Lotto, de schaatsploeg en BrandLoyalty", wees Plugge op de nieuwe constructie. "Gun ons even de tijd."

Het initiatief komt van Lotto zelf. Het bedrijf wil de aanstaande verruiming van de wet op de kansspelen aangrijpen om zijn naamsbekendheid te vergroten, erkende een woordvoerder. Hoeveel geld Lotto in zijn sportproject stopt, is niet bekend. De loterij is al langer partner van sportkoepel NOC*NSF.

De ploegen blijven gescheiden, verzekerde Plugge. Al kan zich op gebied van training, voeding en andere randzaken zeker een soort 'synergie' ontwikkelen. Laurens ten Dam droomde al heel voorzichtig van een gezamenlijk trainingskamp. "Heerlijk schaatsen bij De Rijp."

Plugge denkt dat de nieuwe formule met twee teams vooral organisatorische en commerciële kansen biedt.

Dat het nieuws in De Telegraaf gisteren voor blije gezichten aan de ontbijttafel zorgde, tekent de zorgen die bij de renner en staf werd gevoeld, bekende kopman Bauke Mollema. "Een enorme opluchting." Of de Groninger volgend jaar zelf in het shirt van Lotto is te bewonderen, is nog maar de vraag. Hij ontkende gisteren opnieuw dat er een voorcontact lag bij het Amerikaanse Trek.

Over bedragen wilde Plugge geen mededelingen doen op de rustdag in Narbonne. Volgens hem is het nieuwe contract toereikend voor een ploeg die ook volgend jaar aan de start van de Ronde van Frankrijk staat. "Wij komen een heel eind." De overeenkomst biedt volgens de manager ruimte voor een grote subsponsor.

De salarissen van vedetten als Mollema, Gesink en Lars Boom worden momenteel nog door de voormalige sponsor Rabobank gedragen. Dat is een uitvloeisel van de deal uit 2012 toen de bank na de affaire-Armstrong de wielersport voor gezien hield. Die constructie loopt eind dit jaar af. De vraag is of Plugge dergelijke hoge salarissen straks kan dragen. Rabo stak jaarlijks ruim 15 miljoen euro in het team.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden