Nieuwe spanningen tussen Rusland en Georgië

De verwoestingen van een jaar geleden in Zuid-Ossetie. (AFP)

Georgië heeft Rusland er maandag van beschuldigd Georgisch gebied buiten de afgescheiden provincie Zuid-Ossetië te bezetten. Het is dezer dagen bijna een jaar geleden dat vijandelijkheden tussen Georgië en Rusland uitbraken over het bezit van Zuid-Ossetië, waardoor de spanningen over het gebied lijken op te laaien.

Het Georgische ministerie van buitenlandse zaken zei dat Russische troepen zondag het dorp Kvesji bij Zuid-Ossetië waren binnengedrongen en grensposten hadden geplaatst. Daardoor zou de grens ten nadele van Georgië enkele honderden meters zijn verlegd. Het ministerie sprak van het 'opzettelijk aanwakkeren van spanningen' en 'uitdagend gedrag'.

Het Russische ministerie van defensie wilde niet reageren, maar Russische grenswachten haalden de nieuwe grensposten maandag weg. Een woordvoerder van de waarnemersmissie van de Organisatie voor Samenwerking in Europa (OVSE), Steve Bird, zei dat de ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. Volgens Bird hadden Russische grenswachten de OVSE-missie verzekerd dat er geen plannen zijn de grens te verleggen.

De kwestie werd zondagavond op het hoogste niveau tussen Rusland en de Verenigde Staten besproken. De Russische onderminister van buitenlandse zaken Grigori Karasin had telefonisch contact met William Burns, Amerikaans onderminister voor politieke zaken.

Vorige week donderdag beschuldigden Georgië en Zuid-Ossetië elkaar ervan te hebben geschoten over de grens van het omstreden gebied. Volgens het Georgische ministerie van binnenlandse zaken hadden Zuid-Ossetiërs geschoten op het stadje Nikozi. De separatisten zeiden juist dat de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali was beschoten vanuit Nikozi.

Beide landen voerden vorig jaar augustus een korte oorlog over Zuid-Ossetië. Georgische troepen trokken de hoofdstad Tschinvali binnen. Rusland reageerde met het sturen van een grote overmacht aan militairen en materieel. Ook werden verschillende Georgische steden en militaire en civiele infrastructuur in het land bestookt.

Nadat de Georgiërs zich uit Zuid-Ossetië en de Russen zich uit Georgië hadden teruggetrokken, verklaarde de Russische president Dmitri Medvedev op 26 augustus 2008 zowel Zuid-Ossetië als een andere enclave, Abchazië, onafhankelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden