Nieuwe Spaanse regering zet het mes diep in loodzware publieke sector

MADRID (Reuter, AFP) - De kersverse Spaanse conservatieve regering heeft gisteren aangekondigd zwaar te gaan bezuinigen op de collectieve uitgaven en een derde van alle ambtelijke topbanen in het land te schrappen.

Nauwelijks een week in functie heeft de Partido Popular-regering van José Maria Aznar hiermee meteen haar visitejaartje afgegeven. De nieuwe minister van economische zaken, Rodrigo Rato, kondigde gisteren op zijn eerste persconferentie een bezuinigingsronde aan van 200 miljard pesetas, ruim 2,6 miljard gulden. Die zal alle ministeries treffen, maar zoals Rato beloofd heeft, laat hij de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen ongemoeid.

De PP, die een minderheidsregering heeft gevormd met als belangrijkste steun die van de Catalaanse CiU, heeft steeds hevige kritiek geleverd op de enorme groei in de publieke sector tjdens de ruim dertien jaar dat de socialisten regeerden onder premier Felipe González. Maar de trage economische groei voor dit jaar plus de noodzaak voor de PP om te bewijzen dat ze de Europese monetaire unie serieus neemt, hadden nu voorrang, aldus Rato.

Twee rechters van het Spaanse hooggerechtshof, die onderzoek doen naar de 'vuile oorlog' onder de vroegere socialistische regering van de Gal-doodseskaders tegen de Baskische terreurbeweging Eta, zijn telefonisch met de dood bedreigd. Gisternacht kreeg een van de rechters, Javier Gomez de Liano, een anoniem telefoontje, waarin hij en zijn collega Baltasar Garzon de boodschap kregen dat hen hetzelfde lot zou wachten als procureur-generaal Carmen Tagle “maar dan andersom”. De Eta vermoordde Tagle in 1989.

De bedreiging wordt in politiekringen serieus genomen omdat het privenummer van Gomez de Liano slechts in beperkte kring bekend is. De twee rechters houden zich bezig met het onderzoek naar de activiteiten van de doodseskaders van de anti-terroristische bevrijdingsgroep Gal, die in de periode tussen 1983 en 1987 tenminste 27 Baskische leden van de Eta om het leven hebben gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden