Nieuwe SGP-leider Van der Staaij gaat voor drie zetels

De nieuwe SGP-leider Kees van der Staaij gaat bij de komende verkiezingen op 9 juni voor drie zetels. Nu heeft de SGP er twee in de Tweede Kamer.

Van der Staaij nam zaterdag tijdens een partijcongres in Amersfoort het stokje over van Bas van der Vlies, die jarenlang het gezicht was van de partij. „Hij telt eigenlijk voor twee. Daarom zou het een zegen zijn als we niet alleen onze twee zetels vasthouden, maar nu een derde zetel mogen behalen.”

In zijn toespraak prees Van der Staaij zijn voorganger. „Binnen en buiten de partij geniet hij brede waardering om zijn gezaghebbend optreden. Hij verbindt menselijke warmte met een principiële houding.”

Van der Staaij beloofde de leden de „stabiele koers” van de SGP voort te zetten, waar naar zijn mening veel partijen zich gevoelig tonen voor de waan van de dag. „Veel partijen laten zich in hun stemgedrag leiden door hun positie: oppositie of coalitie. De SGP staat voor een fair en onafhankelijk oordeel.”

Als zijn belangrijkste opdracht ziet Van der Staaij „de bescherming van de vrijheid om in alle verbanden te leven en te werken vanuit het christelijk geloof”. Volgens hem ontwikkelt het gelijkheidsbeginsel zich steeds meer tot „een dwingend supergrondrecht dat de klassieke vrijheidsrechten als bijvoorbeeld de godsdienstvrijheid aantast”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden