Nieuwe schoolatlas inclusief canon

door Louis Cornelisse

Het monopolie van de Bos Atlas wordt morgen doorbroken. Dan wordt de nieuwe atlas ’Nederland Wereldland’ in Utrecht gepresenteerd.

De nieuwkomer wil met actuele thema’s als migratie, klimaatverandering en onderlinge historische verbanden een plaats op de onderwijsmarkt veroveren.

De kleine uitgeverij Hebri in de Amsterdamse Jordaan heeft vijf jaar aan de nieuwe atlas gewerkt. De kaartenmakers nemen het op tegen gigant Wolters-Noordhoff, uitgever van de junior Bos- en de Grote Bos Atlas. Generaties hebben door de Bos Atlas kennisgemaakt met aardrijkskunde. De Bos Atlas bestaat al sinds 1877.

Uitgever Peter Vroege van Wolters Noordhoff wordt niet nerveus van de nieuwe speler op zijn markt. „Ik juich het juist toe dat er een concurrent komt. We hebben tot nu gedaan of we een concurrent hadden, daardoor blijf je scherp. Nu wordt dat werkelijkheid. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.” Vroege kondigt aan in april met een nieuwe editie van de Grote Bos Atlas te komen. De nieuwe versie was al gepland.

De Grote Bos Atlas domineert het aardrijkskundeonderwijs zo, dat de leermethoden daar wel naar moeten verwijzen. Minister Maria van der Hoeven (CDA) van onderwijs heeft zich al blij verrast getoond over de komst van de atlas van Hebri, zodat scholen meer keus kunnen maken. Inhoudelijk ziet ze de nieuwkomer ook als een verrijking. De aandacht voor het kolonialisme en de verhouding met de Antillen, Aruba en Suriname ziet ze als pluspunten van de nieuwe atlas.

Ook verwelkomt de minister de integratie van de geschiedeniscanon met de natuurlijke en stedelijke ontwikkeling van Nederland. Van der Hoeven neemt de atlas morgen in ontvangst op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden