Nieuwe school op oude fundamenten

Reconstructie | Drie jaar strijd om nieuwe islamitische school

Komt die nieuwe islamitische school in Amsterdam er nu wel of niet? De gemeente heeft lang dwars gelegen, maar nu blijkt dat zij geen poot heeft om op te staan. Onderwijswethouder Pieter Hilhorst gaat daarom opnieuw overleggen met de Stichting Islamitisch Onderwijs, vooral om te zorgen dat de kwaliteit van de school in orde zal zijn. "Wij zijn niet tegen islamitische scholen, wel tegen slechte islamitische scholen."

De strijd over de nieuwe school woedt al sinds 2010, toen het Islamitisch College Amsterdam (ICA) moest sluiten. Het ICA had een lange geschiedenis met zwak onderwijs achter de rug. Maar de reden die minister Van Bijsterveldt aanvoerde om de school te sluiten, was het tekort aan leerlingen.

Aanvankelijk dreigden ouders van ICA-leerlingen hun kinderen dan maar thuisonderwijs te geven, later richtte een aantal betrokkenen - de rector van het Islamitisch College, een paar leraren, de conciërge - de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op om een nieuwe school te beginnen. Een jaar later kreeg de SIO groen licht van de minister, met als doorslaggevende reden dat zij afdoende had weten aan te tonen dat de nieuwe school genoeg leerlingen zou trekken.

Vervolgens meldde de SIO zich bij de gemeente. Zij wilde dat die met spoed het oude ICA-gebouw ter beschikking zou stellen, zodat de nieuwe school bijna letterlijk op de fundamenten van de oude kon doorgaan. Dat was in het najaar van 2011.

Maar toenmalig wethouder Asscher was niet enthousiast. Lijkt die nieuwe school niet te veel op de voortzetting van het Islamitisch College, vroeg hij zich af, met dezelfde grondslag, in hetzelfde gebouw en met een bestuur dat overheerst wordt door oud-ICA-mensen? Loopt die school niet een groot risico om opnieuw ondermaatse kwaliteit te leveren? En zal die deze keer wél genoeg leerlingen trekken?

Daarom stelde de gemeente voorwaarden op het gebied van de kwaliteit én van het bestuur. In al die ICA-veteranen had zij weinig vertrouwen, en daarom wilde zij bijvoorbeeld een dikke vinger in de pap bij het benoemen van de raad van toezicht van de school. Maar de SIO steigerde. In de eisen op kwaliteitsgebied kon ze zich nog wel vinden, maar invloed op de raad van toezicht 'gaat principieel te ver', stelde ze.

Een kort geding - het was inmiddels zomer 2012 - bood geen soelaas. De SIO eiste dat zij snel een gebouw toegewezen zou krijgen, maar de rechter wees die eis af, zonder zich te branden aan de principiële vraag of de gemeente het recht heeft voorwaarden te stellen voordat ze de school een gebouw toekent.

De Onderwijsraad heeft zich nu wél over deze vraag gebogen. Het antwoord is helder: nee, dat recht heeft de gemeente niet. Het bezwaar van SIO tegen de gemeentelijke voorwaarden zal nu gegrond verklaard worden, weet Hilhorst, en daarmee is de belangrijkste hindernis voor de nieuwe school uit de weg geruimd.

Maar of die school er ook echt komt, valt te bezien, want het SIO-bestuur lijkt in diepe slaap verzonken te zijn. Van de zeven bestuursleden die aanvankelijk de kar trokken, is intussen niemand meer over. Het bestuur telt nog één persoon, aangetreden in mei en wonend in Den Haag. Pogingen van de gemeente om contact te leggen, lopen al een paar maanden op niets uit, net als die van Trouw de afgelopen tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden