Nieuwe schok zorgt voor paniek

Zo gauw het avond wordt, stoken mannen vuurtjes op straat om warm te blijven. Nog steeds is er geen elektriciteit, stromend water is er evenmin. Als zondag rond zeven uur 's avonds opnieuw een aardschok wordt gevoeld, is er opnieuw even de paniek van de dertig seconden durende hevige aardbeving op vrijdagavond.

Uit alle delen van Turkije trekken mensen naar Erzincan, angstig om het lot van familieleden en vrienden in die stad. Ook van buiten het land komen er bezorgde Turken. In de bus van Ankara naar Erzincan begint Halil een gesprek. Hij woonde in de jaren zestig zo'n twaalf jaar in Enschede, maar vertrok naar Berlijn omdat familie en vrienden daar beter werk voor hem hadden gevonden. Zaterdagmiddag heeft hij, samen met vele andere Turken uit Duitsland en Nederland, in allerhaast een vliegtuig naar Turkije genomen, nadat ze berichten hadden opgevangen over de aardbeving in hun geboortestad Erzincan. Halil weet niet hoe zijn familie het maakt, want telefonische verbinding bleek niet mogelijk.

Naast hem in de bus zit een hoca (voorganger) eveneens uit Berlijn. Ondanks de spanning hebben de beide mannen het vasten niet onderbroken. Ze manen de buschauffeur gedurende de nacht tot twee keer toe om te stoppen voor het religieuze gebed. Ik vraag de hoca of het niet wat veel is gevraagd van een mens om ook tijdens een zo ingrijpende natuurramp als een aardbeving het religieuze gebod niet te onderbreken. Hij knikt bedenkelijk.

In Erzincan zelf is het geloof evenmin aan het wankelen gebracht door de aardbeving. Ook al leeft men, ook 's nachts, nog steeds in de open lucht, uit angst voor naschokken. Voor de meesten wordt het pas na het ondergaan van de zon weer tijd om aan de karige maagvulling te denken, nu voornamelijk bestaande uit brood dat met vrachtwagens wordt gedistribueerd.

Twee dagen na de aardbeving verkeert de bevolking nog steeds in een shocktoestand. Men verzamelt zich zo gauw het weer licht wordt rond de ingestorte gebouwen in het stadscentrum, in de hoop dat er overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald. Veelal gaat het om lijken, maar een enkele keer is er toch sprake van bijna een wonder, zoals in het geval van een 18jarige jongen die zonder enig letsel vanonder de puinhopen van een vier verdiepingen tellend gebouw kan worden bevrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden