Nieuwe Schengen-landen blijven grens bewaken

(Novum/AP) - Oostenrijk en zijn voorheen communistische buurlanden zullen ook nadat ze zijn toegetreden tot het zogenoemde Schengen-gebied hun gemeenschappelijke grenzen blijven bewaken.

Negen landen die in 2004 toetraden tot de Europese Unie worden aan het eind van dit jaar ook opgenomen in de Schengen-zone, waarmee het gebied waarin de grenscontroles zijn afgeschaft naar het oosten wordt uitgebreid tot aan Oekraïne en Wit-Rusland. Oostenrijk staat er echter op dat de gezamenlijke patrouilles aan de grenzen met de Tsjechische Republiek in het noorden en Slovenië in het zuiden worden gehandhaafd, omdat de nieuwe oostgrens van het Schengen-gebied vermoedelijk niet waterdicht zal zijn.

Slowakije heeft er 'geen probleem mee' om in oktober met Oostenrijk afspraken te maken over gezamenlijke controles, zei de Slowaakse minister van binnenlandse zaken Robert Kalinak. "Wij zullen de veiligheid van de Oostenrijkers graag garanderen. Er gaat niets boven goed nabuurschap", zei hij. Ook de Tsjechische Republiek is met Oostenrijk in gesprek over gezamenlijke patrouilles.

Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije, Slovenië en de Tsjechische Republiek treden 31 december toe tot de Schengen-zone; de luchtgrenzen van de negen landen worden in maart 2008 geopend. Cyprus, het tiende land dat in 2004 lid werd van de EU, heeft ervoor gekozen om sommige grenscontroles te behouden.

De toetreding tot het Schengen-gebied is voor de nieuwe lidstaten van grote betekenis, vooral voor de voormalige communistische staten, die de vrijheid van reizen binnen de unie als een groot goed beschouwen. De technische voorbereidingen verlopen voorspoedig en EU-commissaris voor justitie en openbare orde Franco Frattini zei dat de grenscontroles mogelijk nog voor Kerstmis worden afgeschaft, om het vakantieverkeer met de feestdagen te vergemakkelijken.

Schengen is de naam van het dorp in Luxemburg waar in 1985 een verdrag werd ondertekend om paspoortcontroles aan de grenzen tussen de aangesloten landen af te schaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden