Nieuwe sancties bedreigen atoomakkoord met Iran

De Iranese en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif en John Kerry, vlak na het atoomakkoord Beeld epa
De Iranese en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif en John Kerry, vlak na het atoomakkoordBeeld epa

De Verenigde Staten (VS) bereiden sancties voor tegen personen en bedrijven in Iran, Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten. Iran zou deze sancties kunnen opvatten als een aanval op het pas gesloten atoomakkoord, meldt de Wall Street Journal. De sancties worden volgens de krant nog deze week aangekondigd.

Tom Scheele

Het atoomakkoord werd in juli gesloten tussen de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Iran. Het moet er ondermeer voor zorgen dat de internationale sancties tegen Iran worden opgeheven. Als het land afspraken uit het akkoord niet nakomt, kunnen er wel nieuwe beperkingen worden ingesteld.

En dat lijkt te gebeuren, want Iran heeft in oktober en november twee ballistische raketten afgevuurd. De Verenigde Staten wil daarom sancties opleggen aan een twaalftal bedrijven en personen die daarbij hebben geholpen. Buitenlanders mogen geen zaken meer met hen doen en hun bezittingen in de VS worden bevroren. Volgens de Amerikaanse autoriteiten staan deze beperkingen los van het atoomakkoord dat deze zomer in Wenen werd gesloten.

Het akkoord
Maandag kwam nog naar buiten dat Iran zich aan het atoomakkoord houdt. Het land had 9000 kilo verrijkt uranium naar Rusland gestuurd, zoals was afgesproken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, omschreef de verscheping van het verrijkte uranium als een belangrijke stap op weg naar de nakoming van de belofte dat Iran niet meer dan 300 kilo licht verrijkt uranium in huis zal hebben.

In het afgesproken akkoord staat dat Iran door mag gaan met het verrijken van uranium, maar dat de hoeveelheid wordt beperkt tot een hoeveelheid die niet genoeg is voor het maken van een atoombom. Waarnemers van de Verenigde Naties moeten ervoor zorgen dat Iran zich aan de gestelde eisen houdt. "Zij hebben 24 uur per dag, zeven dagen per week, toegang tot de hele productielijn", aldus Obama. "Voor het eerst kunnen we zeggen dat deze deal niet is gebaseerd op vertrouwen, maar op verificatie."

Om zeker te zijn dat Iran zich aan het programma houdt, zijn in het akkoord wat zekeringen ingebouwd. Zo wordt het wapenembargo voor minstens vijf jaar niet gelicht. Dat geldt ook voor de levering van rakettechnologie aan Teheran, dat voor acht jaar kan worden opgeschort.

undefined

Beperkingen
Maar de grootste prikkel die ervoor moet zorgen dat Teheran zich aan het akkoord houdt, is het opheffen van de economische sancties tegen het land, waardoor miljarden aan bevroren tegoeden weer bereikbaar worden en het land weer vrijuit kan handelen.

Volgens Iran werden de raketten om puur defensieve redenen afgevuurd. Ze dienen niet om kernkoppen te vervoeren en zijn daardoor ook niet in strijd met het atoomakkoord, aldus Teheran. De Iranese minister van Defensie Hossein Dehghan heeft wel aangegeven 'geen enkele beperking van het akkoord te aanvaarden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden