Nieuwe samenwerking Van Gennep

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Uitgeverij Van Gennep overweegt om een samenwerkingsverband aan te gaan met De Wereldbibliotheek. Beide bedrijven onderzoeken hoe de samenwerking gestalte kan krijgen.

Volgens Van Gennep-directeur Jaap Jansen blijven de uitgeverijen zelfstandig opereren. De samenwerking zou vooral de boekproductie en de administratie betreffen. Ze betekent tevens het einde van de nauwe banden, die Van Gennep sinds 1996 met uitgeverij De Bezige Bij onderhield. Toen De Bezige Bij in mei dit jaar de overstap naar de Weekbladpers Groep (met daarin naast tijdschriften als Opzij en Vrij Nederland ook uitgeverijen als Nijgh & Van Ditmar, Querido en de Arbeiderspers), wenste Jansen zijn handen vrij te houden voor andere mogelijkheden. Jansen zei er in Trouw over: “Nu de Bij zijn toekomstvisie verandert, ben ik geheel vrij om mijn eigen gang te gaan. Ik heb niet bij voorbaat zin om automatisch achter in de rij mee te lopen.” Met De Wereldbibliotheek lijkt hij nu een gelijkwaardige partner gevonden te hebben.

Uitgever Joos Kat van De Weekbladpers bevestigt de plannen. Hoewel de financiële situatie van zijn uitgeverij met goedverkopende auteurs als Isabelle Allende, Alberto Moravia en Susanna Tamaro, anders dan die van Van Gennep zeer stabiel is en samenwerking niet noodzakelijk is, heeft Kat toch enthousiast op de voorstellen van Jansen gereageerd. Kat: “Alle kleine uitgeverijen kampen met dezelfde problemen van kostenbeheersing. Als je dan op deze manier wat moois kunt bereiken, moet je niet aarzelen.”

Behalve een zekere inhoudelijke verwantschap van de twee fondsen (beide uitgeverijen hebben altijd de nadruk gelegd op de 'betere' buitenlandse schrijvers - Van Gennep geeft onder meer György Konrád en Péter Nádas uit), zitten beide uitgevers volgens Kat ook op één lijn waar het de bedrijfsvoering betreft: “Zowel Jansen als ik zijn van mening dat een uitgever niet alleen inhoudelijk maar ook zakelijk zijn bedrijf runt. De zelfstandigheid blijft dus voorop staan.”

Verschillen zijn er overigens ook tussen de uitgevers, zegt Kat desgevraagd: “Wij zijn altijd wat voorzichtiger geweest. Wij geven bijna nooit meer dan 25 titels per jaar uit. Van Gennep bijna twee maal zoveel. Dat betekent ook meer risico.” Op de vraag wie bij zo'n constructie de eindverantwoordelijkheid over de productie- en administratie-afdelingen zou krijgen, houdt Kat een slag om de arm: “Wie weet moet je dan denken aan twee kapiteins op het ene spreekwoordelijke schip. Maar het zijn precies deze zaken, waar we nu over spreken.” Beide uitgevers bevestigen dat er bij samenwerking geen ontslagen zullen vallen. Bij Van Gennep werken vier mensen, bij De Wereldbibliotheek tien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden