Nieuwe Sam Brown heeft 'Stop' overleefd

HAARLEM - Met de kreet 'Wereldhit Stop!' prees het Patronaat afgelopen donderdag het concert van Sam Brown aan. Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat ze met dit nummer een gigantische hit scoorde, maar het is haar nog steeds niet gelukt van het etiket 'one-hit-wonder' af te komen.

SASKIA BOSCH

Klaarblijkelijk had Brown er ook meer dan genoeg van steeds maar weer met dat ene nummer geassociëerd te worden. In het Patronaat kondigde ze het nummer aan met de ironische woorden: “Dit nummer hebben jullie wellicht wel eens gehoord. Het is de hit.” Als het aan Brown ligt, zal de wereld weldra weten dat ze meer in haar mars heeft dan één hit. Nadat haar carrière jaren een kwijnend bestaan leidde, vierde ze onlangs haar terugkeer met de cd 'Box', die positief werd ontvangen door de muziekpers. En bij het eerste van vijf Nederlandse optredens liet ze in het Patronaat horen als songschrijver grote stappen te hebben gemaakt. De oude songs uit de tijd van 'Stop!' klonken opvallend mager in vergelijking met het nieuwere werk.

Brown bleek nog steeds een voorliefde te hebben voor tijdloze pop met warme soul- en blues-accenten. En ook met haar karakteristieke licht-hese stemgeluid kon ze nog altijd imponerend uithalen. Maar met de songs van 'Box', die vrijwel integraal werd gespeeld, demonstreerde de Britse dat haar composities anno '97 complexer en geraffineerder in elkaar steken dan ooit. Alleen de ballad 'Embrace the darkness' was een flinke uitglijder en werd in de live-uitvoering een sentimentele draak. Het ingetogen 'Whisper' en het samen met Maria McKee geschreven 'I forgive you' groeiden daarentegen uit tot aangrijpende momenten.

Jammer genoeg bleek Brown in tekstueel opzicht niet dezelfde progressie te hebben geboekt als in haar muziek. Te vaak hingen haar teksten van plattitudes aan elkaar: 'There is ebb and flow, there is give and take, but there is only one world' ('Ebb and flow'). Bepaald niet de puntige statements waarmee collega's als Alanis Morissette en Meredith Brooks momenteel treffend de tijdgeest weten te vangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden