Nieuwe rustplaats gezocht voor resten Thomas a Kempis

Nu de St. Michaëlskerk in Zwolle dichtgaat, moeten de beenderen van de beroemde theoloog Thomas a Kempis gedwongen verhuizen.

Deze rust wordt wreed verstoord, nu de kerk, zo meldt de desbetreffende parochie, binnenkort wordt gesloten.

De stichting Grafmonument Thomas a Kempis wil nu een prijsvraag uitschrijven voor het ontwerp van een nieuw grafmonument. De schrijn stond vanaf 1897 in een negen meter hoog monument in de oude St. Michaëlskerk, in het centrum van Zwolle. Voor dit monument werd toentertijd ook een prijsvraag onder kunstenaars uitgeschreven. Kerk en monument zijn in 1965 gesloopt en Thomas' schrijn verhuisde naar de nieuwe St. Michaëlskerk in het noorden van de stad.

,,Het parochiebestuur is voornemens de kerk te sluiten. We hebben te veel kerken voor het teruglopende aantal parochianen'', zegt P. Loos, vice-voorzitter van parochie Thomas a Kempis. Het bestuur wil in overleg met de kerkgangers bepalen waar de schrijn van de theoloog komt te staan. ,,Eerst moet het bisdom zich echter nog uitspreken over de voorgenomen sluiting van de kerk.''

Stichting Grafmonument Thomas a Kempis wil de verhuizing van de schrijn aangrijpen om een nieuw grafmonument te bouwen voor de beroemde theoloog die woonde en werkte in een klooster op de Agnietenberg bij Zwolle.

,,We hopen dat het monument in de Peperbus in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in het centrum komt. Het moet een monumentaal kunstwerk worden waarin onderdelen zitten van het oude monument. Bij de sloop zijn deze onderdelen toen bij particulieren terechtgekomen'', zegt P. Pinkse, voorzitter van de stichting. Een eerder plan van de stichting, het oude monument te herbouwen, bleek te duur.

Thomas a Kempis, geboren in Kempen bij het huidige Kleef in Duitsland, was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Moderne Devotie, een middeleeuwse kerkelijke vernieuwingsbeweging. Navolging van Christus is na de Bijbel vermoedelijk het meest gedrukte spirituele geschrift van de westerse christenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden