Nieuwe Ro Theater keert het huis binnenstebuiten

theater

Ro Theater, Boogaerdt/ VanderSchoot

#Our House

****

Bij het betrekken van een nieuwe woning hoort verkennen, aanpassen, je de ruimte eigen maken. Het artistieke theatermakersduo Boogaerdt/VanderSchoot, waarvan Bianca Van der Schoot de nieuwe artistiek leider van het Ro Theater is, keert de ruimte van het Ro Theater-gebouw in #Our House binnenstebuiten. De rondgang door het gebouw houdt het midden tussen een expositie en een performance, even chaotisch als associatief.

De eerste ruimte is misschien wel de meest poëtische. Vrijwel leeg, met gele stoelen langs de muren en een even gele sculptuur die doet denken aan een gevallen engel. Over de koptelefoon klinkt een associatieve tekst van Georges Perec over wat een ruimte allemaal kan zijn of niet-zijn, hoe hij gedefinieerd kan worden of juist vloeibaar is.

Van hieruit kom je in een chaotische en lawaaiige ruimte met veel hoeken en hoogteverschillen, vol mensen die bezig zijn met het vormgeven van hun 'plekje', hun huisje. Een meisje klimt in een garderoberek, bekleedt dit met dekens en kussens en maakt er zo een nest van. De boel wordt gezellig gemaakt met kleedjes, gordijntjes en lampjes. Dan begint het grote afscheiden: schuttingen worden met veel getimmer neergezet, geluid van boormachines en zagen. Wanneer het publiek bijna opgesloten is, vlucht het de volgende ruimte in, de hal. Daar is het open en licht, maar ook onherbergzaam, onveilig. Mensen proberen een huis te maken van kartonnen dozen of verstoppen zich in grote kratten. Het roept associaties op met vluchten en nergens thuis zijn.

Overal hangen en staan beelden van kunstenaar David Bade, gemaakt van met dikke plasticachtige verf overgoten gebruiksvoorwerpen. Bade werkt graag vanuit co-creatie en uit met zijn werk op humorvolle wijze kritiek op het hedendaagse leven. De perfecte partner voor dit project dat het leven buiten het theater naar binnen wil halen.

Het publiek wordt de trap opgestuwd naar de theaterzaal voor deel drie van de tour: een beeldende performance in een grote glazen doos. In een reeks tableau-vivants leren we een groep plastic-mensen kennen. Hun plastic maskers en seksloze beige outfits in een klinisch flatje met zachtgeel bankstel, contrasteren op pijnlijke wijze met de 'natuur' die de flat binnendringt. Steeds weer kijken ze vragend de zaal in, alsof ze het publiek om duiding vragen. Ongemakkelijk en hilarisch tegelijk. Met #Our House breekt het Ro Theater met de traditie van klassiek theaterhuis om een meer polymorfe kunstinstelling te worden.

nog t/m 2 oktober www.rotheater.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden