Nieuwe rel rond Romario bederft de pret bij PSV

EINDHOVEN - Met FC Porto, AC Milan en IFK Goteborg als tegenstanders is PSV terecht gekomen in de mooiste groep van de Champions League. De vreugde hierover werd gisteren echter overschaduwd door de zoveelste rel die Romario heeft ontketend.

Nadat hij door trainer Hans Westerhof in de eerste wedstrijd tegen AEK Athene buiten de basisopstelling was gelaten, kon men als het ware wachten op een nieuwe explosie van de Braziliaan die als doelpuntenmaker op eenzaame hoogte staat en qua mentaliteit en kinderlijk karakter steeds weer nieuwe dieptepunten bereikt. De schitterende manier waarop Romario woensdag tegen AEK als voetballer zijn gram haalde, blijkt hem andermaal te hebben verleid tot een even lachwekkende als ongenuanceerde aanval op bijna alles en iedereen bij PSV. Romario zegt weer eens dat hij weg wil. Die sollicitatie heeft hij kracht bij gezet door een vloed aan beledigende opmerkingen aan het adres van Hans Westerhof en de spelers Erwin Koeman, Adri van Tiggelen en Edward Linskens. De laatste was uitgerekend de speler die Romario woensdag zijn eerste twee doelpunten op een presenteerblad aanbood.

Romario noemt Westerhof 'onbetrouwbaar' en ziet absoluut geen heil meer in verdere samenwerking met deze nog maar net bij PSV begonnen coach. De meeste van zijn ploeggenoten beschouwt Romario als hielenlikkers van de coach. Koeman en Linskens vindt hij op dat vlak zijn slechtste collega's. Een jaar geleden kwam Romario met een vergelijkbare aanval. Bij die gelegenheid omschreef hij toenmalig coach Bobby Robson en diens assistent Frank Arnesen als een stel sukkels van de eerste orde. De leiding van PSV, die in vier jaar tijd nooit greep heeft kunnen krijgen op de speler die momenteel een waarde van ongeveer 20 miljoen gulden vertegenwoordigt, heeft nu opmerkelijk mild gereageerd op de jongste aanval. "Romario is nu eenmaal Romario. Hij heeft moeite met de gewoonten in het Westeuropese voetbal en de Westeuropese maatschappij" , aldus voorzitter Jacques Ruts. Het bestuur en ook Hans Westerhof acht de handelwijze van Romario weliswaar onjuist, maar vooralsnog zijn geen maatregelen aangekondigd. Dat is ook lastig, nu op 25 november al de eerste wedstrijd tegen FC Porto voor de Champions League moet worden gespeeld.

Toen Romario zich eerder dit seizoen in Spanje misdroeg, legde Westerhof de onberekenbare sterspeler een schorsing op, maar momenteel lijkt de coach zich simpelweg neer te leggen bij het feit dat met Romario geen land te bezeilen is. Voorlopig is Romario voor het natrappen tegen Willem II-verdediger Adri Bogers trouwens voor drie competitiewedstrijden geschorst.

De milde manier waarop de leiding van PSV in eerste instantie heeft gereageerd, wijst er op dat een snelle verkoop van de Braziliaan nu goed zou uitkomen. Door zijn sportieve hoogtepunten tegen AEK is de waarde van Romario weer op peil gebracht. Ook in Italie en Spanje hebben de topclubs intussen kennis genomen van de repeterende breuk-pogingen van Romario, maar de speler weet evenzeer dat het gedrag dat hij zich in Eindhoven al jarenlang permitteert, in de Zuideuropese toplanden nergens wordt getolereerd.

Op 25 november krijgt PSV in het Das Antas-stadion van Porto te maken met een tegenstander, die in de Europa Cup de opstelling steeds flink moet aanpassen. Het FC Porto van coach Carlos Alberto Silva heeft zeven niet-Portugese spelers onder contract, maar mag er in Europees verband maar drie op het wedstrijdformulier plaatsen. De zeven buitenlanders zijn de Brazilianen Aloisio, Joao Carlos, Paulo Cesar en Antonio Carlos, de Tsjechoslowaak Vlek, de Roemeen Timofte en de Bulgaar Kostadinov. FC Porto, in 1987 winnaar van de Europa Cup I, staat bekend als een behoudend team. Het combinatie- en positiespel wordt uitstekend beheerst en in de counter is het team geslepen. Vier jaar geleden speelde PSV ook tegen FC Porto voor het kampioenen-toernooi. In de thuiswedstrijd werd toen een zeer hoog niveau bereikt. Door doelpunten van Ronald Koeman (tweemaal), Wim Kieft, Juul Ellerman en Anton Janssen werd het toen 5-0, waardoor de met 2-0 verloren return nog slechts een formaliteit was. Van de toenmalige ploeg heeft FC Porto nog vijf spelers over: Joao Pinto, Bandeirinha, Magalhaes, Andre en Domingos.

FC Porto sloeg woensdag pas in de tweede helft toe tegen de Zwitserse kampioen Sion. Na de 2-2 in de eerste wedstrijd, werd het door doelpunten van Jorge Costa, Kostadinov, Domingos en Magalhaes 4-0. Dat resultaat werd bereikt door de volgende ploeg: Vitor Baia, Joao Pinto, Jorge Costa, Aloisio, Bandeirinha, Magalhaes, Semedo (Couto), Rui Felipe, Antonio Carlos, Kostadinov (Andre) en Domingos.

AC Milan

PSV's tweede tegenstander is AC Milan. De Cup-winnaar van 1989 en 1990 experimenteert dit seizoen met een van topspelers overlopende selectie. Bij de duurste club ter wereld heeft eigenaar Silvio Berlusconi plaats ingeruimd voor de Nederlanders Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit, de Kroaat Zvonimir Boban, de Fransman JeanPierre Papin en de Montenegrijn Dejan Savicevic. Die aanpak leidt tot spanningen, maar voorlopig is AC Milan weer de soevereine koploper in de Serie A. Coach Fabio Capello liet woensdag tegen Slovan Bratislava Van Basten, Gullit en Savicevic buiten de ploeg. Voor slechts 25 000 toeschouwers werd het in San Siro niettemin een simpele 4-0 overwinning. Boban, Rijkaard, Simone en Papin zorgden voor de goals. AC Milan speelde in deze opstelling: Antonioli, Tassotti (Gambaro), Costacurta, Baresi, Maldini, Donadoni, Lentini, Rijkaard, Boban, Papin en Massaro (Simone).

PSV's derde tegenstander, IFK Goteborg, zorgde woensdag voor een prima prestatie. In Polen werd Lech Poznan met 0-3 verslagen. IFK, in 1982 en 1987 winnaar van de UEFA Cup, gaat per traditie uit van een sterk collectief. Het team is de belangrijkste leverancier voor de nationale ploeg, die woensdag tegen Israel voor het WK-kwalitifatietoernooi in actie komt. De bekendste speler is doelman Tomas Ravelli. Hijbegint in Tel Aviv aan zijn 97e interland. Andere internationals van IFK zijn Pontus Komark, Peter Eriksson, Stefan Rehn, Hakan Mild, Michael Nilsson en Johnny Ekstrom. De ploeg die coach Gustafsson bij Lech Poznan liet spelen, bestond uit: Ravelli, Johansson, Svensson, Olsson, Komark, Eriksson, Rehn, Mild, Nilsson, Ekstrom en Andersson.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden