Nieuwe rel om Chasboelatow

Van onze correspondente

Het is de gewraakte woordvoerder zelf, Wjatsjeslaw Kostikow, die de zaak openbaar heeft gemaakt in een speciale persverklaring. Kostikow beschouwt de uitspraak van de parlementsvoorzitter als een zwaar dreigement "aan het adres van een staatsdienaar " en heeft president Jeltsin en "competente organen" gewaarschuwd.

Chasboelatow heeft zijn politieke gezicht al menigmaal aan het Russische publiek vertoond, zegt Kostikow, maar dit dreigement "laat een nieuwe kant van het karakter van de voorzitter zien" . Diens kijk op de wereld "grenst" blijkbaar "aan die van een crimineel" , iets wat "absoluut niet te tolereren is bij een man op een dusdanig hoge post" . Kostikow wijst erop dat Rusland eerder deze eeuw ook een misdadiger de macht heeft laten grijpen met "massaterreur, deportatie en de Goelag (strafkampen) als resultaat" .

Parlementsvoorzitter Chasboelatow reageerde niet persoonlijk op de verklaring van Kostikow. De perswoordvoerder van zijn parlement, de Opperste Sowjet, liet weten dat zo'n dreigement "in het openbaar nooit is gemaakt" . Volgens deze woordvoerder, Konstantin Zlobin, is de rel op touw gezet door mensen die het kersverse akkoord tussen Ruslands uitvoerende en wetgevende macht willen opblazen.

Een minister uit het Gaidar-kabinet, Anatoli Tsjoebais van privatisatie, wil aanblijven onder de nieuwe behoudender premier Wiktor Tsjernomirdin. De radicale democrate Ella Pamfilowa, minister van sociale zaken, heeft echter haar ontslag aan Jeltsin aangeboden, zonder opgave van redenen. Pamfilowa - de enige vrouw in het kabinet - heeft Chasboelatow onlangs van malversaties met pensioengelden beschuldigd. Zij was een uitgesproken aanhanger van president Jeltsin en diens hervormingsplannen.

De Opperste Sowjet besloot gisteren in een besloten zitting, dat parlementsleden voortaan het recht hebben tijdelijke dienstflats in Moskou voor een uiterst lage prijs te kopen.

Er zal voor deze dienstflats tussen de 30 000 tot 180 000 roebel (140 tot 860 gulden) gerekend worden, even weinig als de prijs die gewone Moskovieten betalen, als ze hun staatsflat willen privatiseren.

Het verschil is dat de meeste afgevaardigden al een flat hebben in hun eigen woonplaats, terwijl de relatief luxueuze flats in Moskou bedoeld zijn als een tijdelijke werkvoorziening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden