Nieuwe rel bij 50Plus tussen bestuur en wetenschappelijk bureau

50Plus-voorzitter Jan NagelBeeld ANP

Het wetenschappelijk bureau van 50Plus is aan de kant geschoven. Richard de Mulder, voorzitter van de denktank, ziet partijoprichter Jan Nagel als kwade genius achter de breuk. Die zou nog in alle geledingen van 50Plus aan de touwtjes trekken.

Opnieuw is het hommeles binnen 50Plus. Partijvoorzitter Geert Dales heeft het eigen wetenschappelijk bureau de wacht aangezegd. De leiding van deze partij-denktank meent dat Dales dat heeft gedaan omdat de rapporten die de wetenschappers produceren te kritisch zouden zijn.

De voorzitter van het wetenschappelijk bureau, Richard de Mulder, zegt dat de breuk is veroorzaakt door een rapport over de ‘teleurstellende’ uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. 50Plus stond in de peilingen op tien zetels en kwam uit op slechts vier. Het bureau stelde vast dat de boodschap van 50Plus onduidelijk was dat vriendjespolitiek en onduidelijke procedures kiezers wegjagen.

In een brief aan relaties schrijft De Mulder met zijn mede-bestuursleden dat zij onafhankelijk willen opereren en niet ‘aan de leiband van het politieke bedrijf’. Het bureau weigert ook om ‘de financiële kraan in handen te geven van het hoofdbestuur’. In de brief wordt verder verwezen naar de evaluatie van de Kamerverkiezingen waarin ‘een aantal kritische noten worden gekraakt aan het adres van de politieke leiding van de partij’. “Het WB (wetenschappelijk bureau, red.) is er van overtuigd dat rond het besluit van het bestuur de geur hangt van het bloed dat hieruit is gevloeid.”

Boekhouding niet inzichtelijk

Partijvoorzitter Geert Dales spreekt tegen dat de kritische houding de reden is voor beëindiging van de samenwerking. Het probleem is, stelt hij dat De Mulder te weinig inzicht biedt in de boekhouding. “Ik zeg niet dat er wordt gesjoemeld, maar wij willen wel zien wat er gebeurt.” De partijvoorzitter zegt dat de onafhankelijkheid niet ter discussie staat, maar wil een nieuwe start maken met andere mensen.

Volgens De Mulder is partijoprichter Jan Nagel de kwade genius achter breuk. Die kan niet tegen kritiek, stelt de voorzitter van het bestuur van het wetenschappelijk bureau. “Het rapport dat wij hebben gemaakt over de verkiezingscampagne was niet naar de zin van Jan Nagel. De meeste mensen in de partij zijn gevraagd door Jan Nagel. Ook partijleider Henk Krol doet wat Jan zegt.”

Jan Nagel was tot anderhalf jaar geleden voorzitter van 50Plus. Hij droeg de leiding over aan Jan Zoetelief, maar die moest al na een jaar weer vertrekken om ruimte te maken voor Dales, gewezen VVD-lid, ex-wethouder in Amsterdam en voormalig burgemeester. Met Zoetelief, zegt De Mulder, onderhield hij een goede relatie, maar Dales zou onder invloed staan van Nagel.

Wat De Mulder zegt over de toestand van 50Plus ‘slaat drie keer nergens op’, meent Dales. “Ik spreek Jan Nagel wel eens, maar niet veel.” Zoetelief vertrok niet van harte, andere bestuursleden zochten kwaad de uitgang en in de vorige fractie in de Tweede Kamer ontstond een afsplitsing. Maar van een ruzieachtige sfeer is volgens Dales geen sprake. “Het is geen ruzie-partij. Kijk dan maar eens bij de PvdA of de VVD.”

Lees ook:

En alweer is er ruzie binnen 50Plus

In de stem van Jan Nagel is de spijt hoorbaar. ‘Ik hoop dat het allemaal nog overwaait’, zegt hij zacht. Want zoals het er nu in zijn partij aan toegaat, zo had hij het niet bedacht liet hij vorig jaar bij zijn afscheid weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden