Nieuwe registratiewet is succes voor doorzetter Dijkstra

profiel | De zoektocht naar een oplossing voor het orgaantekort loopt als een rode draad door Pia Dijkstra's carrière.

Op 25 augustus 2002 ging het medische programma Vinger aan de pols over orgaandonatie. Het thema: is het verstandig je kind als orgaandonor te laten optreden? Presentatie: Pia Dijkstra.

Gistermiddag, veertien jaar later, werd Dijkstra gefeliciteerd door haar collega's in de Tweede Kamer. De voorstanders waren uitbundig, sommige tegenstanders een tikje gereserveerder, maar toch. Na ruim drie jaar had het parlement haar initiatiefwet voor actieve donorregistratie aangenomen. Daar had het lang niet naar uitgezien, ze vond de stemming zelf ook enorm spannend.

Pia Dijkstra (61) maakte in haar carrière een paar nadrukkelijke overstappen. Ze studeerde een paar jaar theologie en werd via de Ikon en Hier en Nu-radio een van de vaste nieuwslezeressen van het NOS-journaal. Dat deed ze twaalf jaar, ze presenteerde onder andere live de uitzending over de vrijlating van de Zuid-Afrikaanse ANC-leider Nelson Mandela. In 2000 stapte ze over naar Vinger aan de pols, het populaire medische programma dat ze als presentatrice overnam van Ria Bremer.

Als jong Fries meisje was ze nog niet erg met politiek bezig, ze omschreef zichzelf later als 'idealistisch, naïef, wat wereldvreemd'. Dat veranderde in 1982, toen vier Ikon-journalisten in El Salvador werden vermoord. "Dat zette mijn politieke bewustzijn op scherp", zei ze daarover. "Toen begon ik na te denken over de juiste methoden om je idealen te verwezenlijken."

Ze stemde destijds nog op de PvdA, net als haar vader, maar ze voelde zich meer thuis bij de vrijzinnige ideeën van D66. De combinatie van de nadruk op eigen kracht en tegelijk solidariteit met mensen die het moeilijk hebben, sprak haar aan. Zozeer dat ze zich kandidaat stelde voor het Kamerlidmaatschap. In 2010 werd ze gekozen, en al in de eerste periode wist ze dat ze nog een tweede wilde. Dijkstra kreeg de portefeuilles emancipatie en gezondheidszorg.

De initatiefwet over de donorregistratie was niet haar eerste. Al in 2012 regelde ze met partijgenoot Schouw dat homoseksuelen in elke gemeente kunnen trouwen. Samen met Linda Voortman van GroenLinks werkt ze aan een verwijsplicht voor artsen met bezwaren tegen euthanasie. Vooral voor de patiënten is ze heel erg blij dat de Tweede Kamer nu voor actieve donorregistratie is. Haar conclusie: "In de politiek kun je echt wat doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden