Nieuwe regionale beurs Gelderland op Internet

Van onze redactie economie ARNHEM - De Euro Click Market. Dat wordt de naam van de elektronische effectenbeurs waarmee de regionale Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij volgend jaar begint. Naast de handel in aandelen, wordt de regionale effectenbeurs ook een dienstverlenend centrum voor de genoteerde bedrijven.

Mogelijk sluiten ook andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen zich aan bij de beurs die via Internet gaat handelen in aandelen. Daarmee kan de Euro Click Market de potentie krijgen om een concurrent te worden van het Damrak.

De GOM is de trekker van het project. Die is nu druk doende regels vast te stellen en de afwikkeling van de handel in technische zin te regelen. Overleg met de Kasass, de bank van de beurs aan het Damrak die net verzelfstandigd wordt, heeft niet geresulteerd in een samenwerking.

Handje

De Amsterdamse effectenbeurs AEX helpt de Gom met advies en technische hulp. Ook de oud-voorzitter Baron van Ittersum steekt een handje toe. Vooralsnog wordt de Euro Click Market geen dochter van de 'echte' beurs. De AEX wil eerst eens in de praktijk kijken of de nieuwe beurs overleeft.

De Amsterdamse beurs, met ingang van dit jaar een zelfstandig bedrijf, probeert zelf met de NMAX kleine, beginnende bedrijven tot beursnotering te verleiden. De Euro Click Market kan een concurrent worden van de NMAX. Maar beurswoordvoerder Hoedemaker is daar niet bang voor. “Wij denken dat de beide beurzen goed op elkaar aansluiten. De Euro Click Market zal voor echte beginners zijn, terwijl de bedrijven die op de NMAX genoteerd worden toch al een jar of vijf tot tien bezig zijn.”

Pleidooi

Begin dit jaar hield Hans Schenk, hoogleraar industriebeleid in Tilburg, in Trouw een pleidooi voor de oprichting van regionale beurzen. Kleine en middelgrote bedrijven zijn in Nederland voor hun kapitaalvoorziening aangewezen op de banken. Maar die beheersen de markt met zijn drieën zodanig dat ze te hoge prijzen kunnen rekenen. Regionale effectenbeurzen geven het bedrijfsleven betere mogelijkheden ook buiten de banken om uitbreiding te financieren.

Volgens onderzoek hebben veertig bedrijven interesse voor een notering aan de Euro Click Market. De ECM zou in haar eerste bestaansjaar een kapitalisatie van 150 miljoen gulden moeten kunnen halen.

Volgens een onderzoek van Economische Zaken hebben informele investeerders inmiddeld 3,5 miljard gulden uitstaan bij kleinere bedrijven. Zij zouden nog zo'n 10 miljard meer willen beleggen in het midden- en kleinbedrijf als daarvoor mogelijkheden komen.

In enkele opzichten belooft de Euro Click Market een consument-vriendelijker handelsplaats te worden dan het Damrak. Zo moeten de managers van Gelderse bedrijven hun eigen aandelenbezit en verhandeling melden in de kwartaalberichten. De 'echte' beursondernemingen hebben in die openheid geen trek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden