Nieuwe regels moeten pensioenstelsel schokbestendiger maken

Staatssecretaris Jetta Klijnsma stuurde vandaag een wetsvoorstel voor aanscherping van de pensioenregels naar de Raad van State voor advies.Beeld ANP

Pensioenfondsen moeten voortaan meteen ingrijpen bij financiële tegenvallers, bijvoorbeeld door schokken op de beurs of een verder stijgende levensverwachting. Ze mogen dan niet meer wachten met het korten van pensioenen. Wel mogen ze de maatregelen over 10 jaar spreiden, zodat ze minder pijnlijk zijn.

Dat staat in een wetsvoorstel voor aanscherping van de pensioenregels, dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vandaag voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd.

Buffer
De nieuwe regels, die begin volgend jaar ingaan, moeten er ook voor zorgen dat de pensioenrisico's evenwichtiger over de generaties worden verdeeld. Zo mogen financiële meevallers niet vroegtijdig worden uitgedeeld. Daarnaast komen er waarborgen om de pensioenpremies stabiel te houden. Dat is van belang vanwege de loonkosten en de koopkracht.

Klijnsma wil ook met de pensioensector overleggen over een alternatief systeem waarbij de deelnemers het volledige risico dragen en waarbij een vaste premie geldt.

De aanscherping van het pensioenreglement is nodig om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in de problemen komen. Afgelopen jaren moesten veel fondsen hun pensioenuitkering verlagen omdat ze onvoldoende buffers hadden voor de lange termijn.

Zorgen over indexatie
Ouderenorganisaties vinden het vervelend dat de kabinetsplannen om het Nederlandse pensioenstelsel te versterken, het lastiger maken voor pensioenfondsen om de pensioenen te indexeren aan de stijgende lonen en prijzen. De koepel van ouderenorganisaties CSO en de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG) vragen het kabinet nogmaals naar de plannen te kijken.

ABP, het grootse pensioenfonds van Nederland, zegt het eveneens belangrijk te vinden dat een pensioen de gemiddelde loonontwikkeling kan volgen. Het ambtenarenpensioenfonds wil daarom graag in overleg met het kabinet.

Vakcentrales FNV, CNV en VCP stellen het wetsvoorstel kritisch onder de loep te zullen nemen als dit wordt gedeeld met de sociale partners. Zij benadrukken in een reactie dat er op dit moment geen sprake is van een akkoord met de vakcentrales over de nieuwe pensioenwetgeving.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwelkomen de stappen die het kabinet zet richting een duurzaam pensioenstelsel. Volgens de toezichthouders is het belangrijk dat het Nederlandse pensioenstelsel 'schokbestendiger' wordt. DNB en AFM zijn wel kritisch over het feit dat het kabinet in de plannen de mogelijkheid heeft behouden voor pensioenfondsen om hun premie te dempen op basis van verwachte rendementen.

Meer hervormingen
Vorige maand ging de Tweede Kamer al akkoord met een andere pensioenhervorming. Het maximumbedrag dat jaarlijks belastingvrij mag worden gespaard voor het pensioen gaat flink omlaag. Ook die maatregel gaat per 1 januari volgend jaar in. Het Centraal Planbureau verwacht dat de ingrepen zullen leiden tot een daling van de pensioenpremies met zo'n 5 procent.

Het kabinet laat het niet bij de huidige wijzigingen. Het wil een 'brede maatschappelijke dialoog' over de toekomst van het stelsel. Ook wordt de Sociaal-Economische Raad om advies gevraagd. Premier Mark Rutte zei vandaag dat Nederland een 'prachtig pensioenstelsel' heeft, maar volgens hem is 'groot onderhoud' wel nodig om het toekomstbestendig te houden en de solidariteit tussen generaties overeind te houden.

Hij wees erop dat het ambtenarenpensioenfonds ABP het rijkste is na dat van de Californische overheid en de Japanse spoorwegen, en dat de langjarige voorzieningen gemiddeld boven de 100 procent liggen. Afgezien van de Britten komt daar geen land bij in de buurt, aldus Rutte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden