Nieuwe regels belemmeren records

Niet de tijden vallen op bij de marathons van Rotterdam en Londen, maar de debutanten Choukoud en Farah

ROB VELTHUIS

ROTTERDAM - De sterren uit de snelste marathon ooit gelopen, die van Berlijn vorig jaar, beheersten gisteren de prestigestrijd tussen Rotterdam en Londen. De wedstrijden voltrokken zich vrijwel gelijktijdig, waarbij Wilson Kipsang (Londen 2.04.29) en zijn landgenoot Eliud Kipchoge (Rotterdam 2.05.00) als winnaars hun reputatie waarmaakten.

Kipsang liep in Berlijn het wereldrecord (2.03.23), Kipchoge de zesde tijd uit de geschiedenis (2.04.05). Die toptijden bleven gisteren buiten bereik, mede door de belemmering die nieuwe regels vormen.

Met name Rotterdam had er een handje van met strakke regie het wedstrijdelement te minimaliseren: snelle tijden waren het voornaamste doel. Sinds dit jaar is het echter verboden om voor de kopgroep een windscherm hazen op te trekken; drie tempomakers is het maximum. Bovendien is elke loper persoonlijk verantwoordelijk voor de drankinname. Bidons mogen niet door derden worden aangereikt of onderling doorgegeven.

Zowel in Londen als Rotterdam werd de regie door de schaarse hazen niet gevolgd. Nabij de Theems verdwenen ze te vroeg van het strijdtoneel. In de Maasstad waren ze te traag in het eerste wedstrijddeel, pas toen er na vijftien kilometer nog één over was, kwam de trein naar behoren op gang. Die ene, Keniaan John Mwangangi, deed vervolgens tot 35 kilometer uitstekend zijn werk. In de kopgroep was bovendien bij herhaling te zien hoe onzeker de lopers de verfrissingposten naderden, in het ongewisse waar hun bidons met speciaal geprepareerde energiedrank stonden. Vochtvoorziening is in de marathon cruciaal.

Kipchoge miste één fles, die werd hem buiten het zicht van de camera's vanaf een motor alsnog toegereikt. Tussen de 20 en 25 kilometer miste de Nederlander Khalid Choukoud er twee. "Ik kon gelukkig water pakken, ik had er geen last van", zei hij.

De grootste handicap voor Kipsang was het feit dat vorige week zijn paspoort en visum in Kenia uit zijn auto werden gestolen. Hij kwam daardoor twee dagen te laat aan in Londen, waar hij stoïcijns de strijd aanging met een groep van mondiale toppers. Wat dat betreft had Kipchoge het in Rotterdam makkelijker. Als uitgesproken favoriet kon hij zich volledig richten op een aanval op het parkoersrecord. Hij zegevierde met overmacht; de in de harde wind verwaaide snelste tijd beloofde hij voor een volgende keer.

In beide marathons werd reikhalzend uitgekeken naar een debutant. In Londen ging het om Mo Farah, olympisch kampioen op vijf en tien kilometer. Hij eindigde als achtste in 2.08.21, hetgeen in Groot-Brittannië als zwaar teleurstellend werd ervaren.

Het mag als tekenend voor het niveau in Nederland worden beschouwd dat in Rotterdam het debuut van Khalid Choukoud met gejuich werd ontvangen. Hij finishte als zevende in 2.10.52, en werd daarmee de negende Nederlandse marathonloper ooit.

Voor Europese begrippen waren de prestaties van Farah en Choukoud hoogstaand, ze kwamen dan ook gedeeltelijk tot stand met behulp van Afrikaanse genen. Farah ontvluchtte Somalië en wendde westerse kennis en wetenschap aan om zijn looptalent te ontwikkelen. Choukoud verhuisde rond de eeuwwisseling met zijn ouders van Marokko naar Nederland.

Hier is hij veelvoudig Nederlands kampioen op baan en cross, met een dopingsmet (twee jaar schorsing) in 2007. Het avontuur op onbekend marathonterrein viel hem mee. Of hij komende zomer op de EK in Zürich start, laat hij afhangen van zijn herstel. Hij ziet dat kampioenschap als de enige grote kans om een internationale medaille te winnen.

Daarnaast heeft de 28-jarige atleet uit de Schilderswijk van Den Haag twee dromen. Hij hoopt zijn voorbeeld Kamiel Maase (Nederlands record 2.08.21) op te volgen als beste Nederlandse marathonloper aller tijden. Dat kan hem helpen in zijn streven een voorbeeld te zijn voor de Marokkaanse jeugd in Nederland.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden