Nieuwe regeling voor peperdure kankermedicijnen helpt patiënten

Onderzoek van de huid op melanoom. Beeld Colourbox
Onderzoek van de huid op melanoom.Beeld Colourbox

Baat het niet dan betaal je niet, is de afspraak in een nieuw Nederlands experiment met het kankermedicijn nivolumab. Het medicijn werd ontwikkeld voor agressieve vormen van huidkanker, maar blijkt ook sommige patiënten te helpen met heel andere tumoren.

Redactie

Tot nog toe kregen patiënten met andere vormen van kanker dan huidkanker het nieuwe peperdure nivolumab niet vergoed, omdat het niet voor andere aandoeningen is geregistreerd. Omdat het ook lijkt te helpen bij andere vormen van kanker, hebben artsen, zorginstituten en farmaceuten een plan bedacht. Baat het niet dan betaal je niet, is de gedachte. De toepassing van het medicijn bij andere tumoren komt in eerste instantie voor rekening van de farmaceut. Slaat het middel na zestien weken aan, dan betaalt de zorgverzekeraar.

De afspraken komen uit onderzoek in verscheidene Nederlandse klinieken onder leiding van kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek. In die studie werd nivolumab, een medicijn van Bristol-Myers Squibb, toegepast bij patiënten wier tumoren de juiste genetische kenmerken hadden. Het medicijn maakt bepaalde tumoren beter zichtbaar voor het immuunsysteem, waarna het lichaam de kankercellen zelf kan vernietigen.

De werking van een medicijn als nivolumab is afhankelijk van de genetische kenmerken van de tumor. Maar in de huidige wet- en regelgeving wordt een medicijn op de markt toegelaten voor een bepaalde aandoening, niet voor bepaalde genetische kenmerken. Die twee komen niet altijd overeen. Bij veel patiënten met een melanoom werkt nivolumab niet, terwijl het wel aanslaat bij patiënten met een andere vorm van kanker.

De medische wetenschap kan steeds verder inzoomen op de specifieke eigenschappen die maken dat een medicijn aanslaat of niet. Daarom was er de afgelopen jaren een aanzwellend pleidooi om het systeem van registratie en markttoelating te veranderen. Eerst testen van een medicijn op grote groepen patiënten met dezelfde aandoening – om veiligheid en effectiviteit vast te stellen – en dan pas op de markt toelaten, blokkeert het gebruik bij andere patiënten.

In het experiment dat nu gaat lopen in tientallen Nederlandse ziekenhuizen, wordt eerst gekeken of een medicijn aanslaat en daarna pas over vergoeding gepraat.

Lees ook:

Hoogleraar: Betaal fabrikant van duur medicijn alleen als het aanslaat

Een middel tegen taaislijmziekte komt niet in het basispakket. Zonde, vindt Carin Uyl-De Groot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden