'Nieuwe regelgeving moet macht kredietbureaus beperken'

null Beeld epa
Beeld epa

Overheden en financiële instellingen zijn te afhankelijk van kredietbeoordelaars. Om daar een einde aan te maken, moet de huidige regelgeving veranderen, zei Steven Maijoor, voorzitter van de Europese financiële autoriteit ESMA, vandaag in het televisieprogramma EenVandaag.

Redactie

"Er is allerlei wetgeving waarin is vastgelegd dat je voor een bepaalde beslissing moet kijken naar een rating'', aldus de ESMA-voorzitter. Maijoor wil dat overheden en financiële instellingen ook beslissingen kunnen nemen zonder te kijken naar het oordeel van bureaus als Fitch. Moody's en Stand & Poor's.

Regeringen en de Europese Unie hebben de afgelopen weken veel kritiek gehad op de kredietbeoordelaars. Hun oordelen zouden te speculatief zijn en de crisis alleen maar verdiepen. Gisteren was het ratingbureau Fitch dat Griekenland onder vuur nam en de kredietwaardigheid tot nagenoeg nul reduceerde.

"Als kredietbeoordelaars hun oordeel vellen, reageren daar wereldwijd duizenden of zelfs miljoenen partijen op. Daarmee hebben die oordelen enorme gevolgen'', aldus Maijoor. Deze cascade wordt beperkt door minder gewicht toe te kennen aan de ratings van de drie grote kredietbeoordelaars en overheden en financiële instellingen zelf te laten beslissen over de kredietwaardigheid, stelt Maijoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden