Nieuwe president Oekraïne wil praten met Rusland

Petro Porosjenko met voormalig bokser en oppositieleider Vitali Klitschko. Beeld AP
Petro Porosjenko met voormalig bokser en oppositieleider Vitali Klitschko.Beeld AP

Rusland en de nieuwe president van Oekraïne Petro Porosjenko willen op korte termijn met elkaar in gesprek. Porosjenko zei vandaag dat zijn eerste ontmoeting met het Russische leiderschap in de eerste helft van juni moet plaatsvinden.

redactie

Moskou had nauwelijks rechtstreeks contact met de pro-westerse Oekraïense interim-regering die de macht overnam na het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari.

Porosjenko liet weten dat stabiliteit in het oosten van Oekraïne niet mogelijk is zonder Russische medewerking. Hij blijft de 'anti-terrorismeacties' in het oosten van Oekraïne steunen, maar vindt wel dat ze effectiever moeten. Porosjenko is bereid met separatisten te praten die hun wapens neerleggen. Hij herhaalde dat hij er alles aan zal doen om de door Rusland geannexeerde Krim weer onderdeel van Oekraïne te maken,

Rusland tevreden
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Rusland klaar is om met Porosjenko te praten. Hij waarschuwde wel dat Oekraïne de legeractie tegen separatisten in Oost-Oekraïne niet moet opvoeren.

Volgens Lavrov is Rusland tevreden met het verloop van de presidentsverkiezingen in het buurland. Hij wees op Porosjenko's opmerkingen dat hij de betrekkingen met Moskou wil verbeteren en een dialoog met de oostelijke regio's wil opzetten. Daar houden pro-Russische separatisten al wekenlang gebouwen bezet. Ook riepen zij eerder deze maand eenzijdig twee onafhankelijke 'Volksrepublieken' uit.

Duitsland
Een woordvoerder van de Duitse overheid zei vandaag dat de Oekraïense stemmer duidelijk heeft laten weten dat het samen de crisis wil overwinnen, met respect voor de wet en democratie. Duitsland benadrukte het belang van een constructieve relatie tussen Rusland en Oekraïne.

Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Beeld AP
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej LavrovBeeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden