Nieuwe president Burma feliciteert Aung San Suu Kyi

Htin Kyaw eerste burger na meer dan vijftig jaar militaire junta

"Dit is een overwinning voor Aung San Suu Kyi." Dat zei Htin Kyaw gisteren nadat hij verkozen was als nieuwe president van Burma, dat meer dan vijftig jaar geregeerd werd door een militaire junta. Htin Kyaw werd met een krappe meerderheid - 360 van de 632 stemmen - gekozen door het parlement waarin zijn partij een absolute meerderheid heeft.

Dat de kersverse president nota bene Suu Kyi feliciteerde, is niet zo verwonderlijk. Htin Kyaw werd persoonlijk door haar naar voren geschoven als presidentskandidaat. Dat deed Suu Kyi omdat ze zichzelf niet verkiesbaar kon stellen. In Burma kan niemand president worden die een partner of kinderen heeft met een andere nationaliteit. De kinderen van Suu Kyi zijn Brits, net als haar overleden man.

De partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), behaalde begin november een grote overwinning tijdens de parlementsverkiezingen. De aanstelling van Htin Kyaw als president betekent dat Suu Kyi een flinke vinger in de pap zal hebben in de Burmese politiek.

Suu Kyi verklaarde al dat zij boven de president zou staan, ongeacht wie door haar partij naar voren geschoven zou worden. Met die woorden gaf ze een duidelijk signaal af: zij gaat de dienst uitmaken. Dat betekent dat Htin Kyaw niet meer is dan een spreekbuis voor Suu Kyi.

De twee kennen elkaar al sinds hun jeugd en hij geldt al twintig jaar als haar adviseur. Hij was degene die naast Suu Kyi stond toen ze in 2010 vrijkwam en haar aanhangers toesprak vanachter een hek.

Htin Kyaw kan zijn eigen kabinet samenstellen, op drie posten na. Defensie, grensbeveiliging en binnenlandse veiligheid worden bezet door leden van de militaire partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden