Nieuwe preses PKN toont zich bescheiden

Peter Verhoeff (1962), nieuwe preses PKN (\N) Beeld
Peter Verhoeff (1962), nieuwe preses PKN (\N)

De nieuwe synodepreses van de Protestantse Kerk, Peter Verhoeff, toonde zich vanochtend in Lunteren bescheiden. Hij zei zich nog te onervaren te voelen om leiding te geven aan de belangrijke synodevergadering van vandaag.

Emiel Hakkenes

Op de agenda stond een verstrekkend rapport van oud-minister Cees Veerman over de toekomst van de kerk. Verhoeff liet de vergadering leiden door vicepreses ds. Arenda Haasnoot.

Op Verhoeffs verkiezing reageert predikantenplatform Op Goed Gerucht, waarvan Verhoeff eerder voorzitter was, verheugd. ,,Verhoeff is een kundig bestuurder met een brede kijk, met de nodige denkkracht en daadkracht”, vindt voorzitter Jan Offringa van Op Goed Gerucht.

,,Verhoeff heeft wel iets van de vorige synodepreses De Fijter: sterke persoonlijkheid, open vizier, gaat een goed debat niet uit de weg.” Voor de orthodox-hervormde Gereformeerde Bond is het ‘wennen’, zegt algemeen secretaris Piet Vergunst. ,,Wij zullen ds. Verhoeff niet tegemoet treden op basis van zijn uitspraken over de Gereformeerde Bond uit de tijd van zijn voorzitterschap van Op Goed Gerucht, maar bidden hem Gods zegen toe.” Maar, zegt Vergunst: ,, Onze tijd en onze kerk heeft geen behoefte aan leiders die zelf hun punten willen maken, maar aan mensen die de nood van de mens verstaan en daarin het Evangelie laten klinken. Laat ds. Verhoeff dit laatste mogen doen, ook in zijn publieke optreden.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden