Nieuwe premier moet Slovenië op rails zetten

Snel ingrijpen nodig om faillissement te voorkomen

JOOST VAN EGMOND | BELGRADO

Met een riskante gooi naar de macht wil de nieuwe Sloveense oppositieleider Alenka Bratusek Slovenië uit zijn politieke impasse halen. Gisteravond laat stuurde ze met een motie van wantrouwen de belegerde premier Janez Jansa naar huis. Nu mag de 43-jarige financieel specialist zelf proberen het land voor een faillissement te behoeden en economisch orde op zaken stellen.

Jansa's lot leek al begin januari bezegeld toen duidelijk werd dat hij 200.000 euro bezat waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. Hij heeft altijd ontkend corrupt te zijn en noemt de verontwaardiging politiek gemotiveerd. Maar één-voor-één haakten zijn coalitiepartners onder druk van het schandaal af.

Dat Jansa's val zo lang is uitgesteld, komt doordat de oppositie geen geloofwaardig alternatief bood. De oppositieleider werd tegelijkertijd door dezelfde commissie aan de schandpaal genageld voor het tienvoudige bedrag aan onverklaarbaar vermogen.

Met Bratusek als nieuw gezicht en een coalitieakkoord voor één jaar heeft de oppositie nu orde op zaken en kan ze het initiatief nemen.

De EU-partners kijken om twee redenen vol spanning toe. Ten eerste moet Slovenië als een haas de toetreding van buurland Kroatië tot de EU ratificeren, wil dat land zoals gepland op 1 juli kunnen toetreden.

Daarnaast zal duidelijk worden of Slovenië economisch orde op zaken kan stellen en een gang naar het Europese noodfonds kan vermijden. Het land zit dermate in het slop dat het nauwelijks meer op de financiële markten terecht kan. Er bestaat brede overeenstemming over hervormingen van het sociaal stelsel, maar Slovenië heeft door de politieke crisis veel tijd verloren. Als economische groei niet snel komt, wordt Slovenië het zesde euroland dat hulp nodig heeft.

Bratusek gaf woensdagavond aan geen wondermiddel te hebben. "Niemand kan snelle verbetering verwachten." Ze wil vasthouden aan de hervormingen die Jansa heeft ingezet, maar verzet zich ook tegen al te strenge bezuinigingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden