Nieuwe Poolse premier wil banden met EU aanhalen

(Novum/AP) - Donald Tusk, de leider van het Burgerplatform die naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe premier van Polen wordt, heeft dinsdag in zijn eerste toespraak een verzoenende toon aangeslagen. Tusk beloofde een einde te maken aan binnenlandse politieke onenigheid en de moeizame betrekkingen met Rusland en de EU te verbeteren. De Poolse kiesraad heeft dinsdag officieel de resultaten bevestigd van de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag, waarbij het Burgerplatform een klinkende overwinning behaalde.

"Ik denk dat een verandering van de Pools-Russische betrekkingen op het gebied van buitenlands beleid de belangrijkste taak wordt van de nieuwe Poolse regering", zei Tusk. "Het is de belangrijkste taak in de zin dat het buitengewoon moeilijk is en verantwoordelijkheid vereist." De partij van Tusk heeft de regering van premier Jaroslaw Kaczynski beschuldigd van een agressief binnenlands beleid en het laten verslechteren van de betrekkingen met Moskou en Brussel. Kaczynski botste regelmatig met de Europese Unie en individuele lidstaten over uiteenlopend kwesties, van de verdeling van stemrechten bij het Hervormingsverdrag, tot het milieubeleid en de doodstraf.

Tusk beloofde tijdens de verkiezingscampagne om de band met de EU te verbeteren en meer te profiteren van het lidmaatschap van de Europese Unie. "De Europese Unie is hier, niet ergens in Brussel", zei hij.

Tusk zei dat hij woensdag met de kleine pro-Europese Boerenpartij de eerste verkennende besprekingen voeren over de vorming van een coalitie. Tusk, die rooms-katholiek is, sprak met journalisten nadat hij 's ochtends een gebedsbijeenkomst had bijgewoond met de aartsbisschop van Gdansk en een ontmoeting had gehad met oud-president Lech Walesa, de voormalige dissident en oprichter van het vrije vakverbond Solidariteit.

De leider van het Burgerplatform benadrukte dat hij zijn best zal doen om een einde te maken aan de recente politieke onrust, die leidde tot de val van de regering van Kaczynski. "Ik zal er elke dag aan werken om de politieke rust te garanderen. Alleen dan zijn we in staat om iets te op te bouwen", zei Tusk tijdens een nieuwsconferentie die door het hele land werd uitgezonden.

Als hij eenmaal een nieuwe regering heeft gevormd wil Tusk zijn eerste buitenlandse bezoeken brengen aan Brussel, Washington en Moskou. Hij noemde de VS 'onze belangrijkste bondgenoot, onze belangrijkste vriend'. Tegelijk wil hij proberen te werken aan een evenwichtiger band met de Amerikanen. Kaczynski en zijn broer - president Lech Kaczynski - zijn sterk pro-Amerikaans. Ze koesteren een diep wantrouwen tegenover de historische vijanden Rusland en Duitsland en geloven dat vriendschap met de VS beste garantie is tegen toekomstige problemen met buurlanden. Het Burgerplatform heeft gezegd dat Polen door deze benadering te veel geeft en te weinig in ruil terugkrijgt. Polen moet 'een echte partner' van de VS worden, zei Tusk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden