Nieuwe politiek in Pijnacker Nootdorp

Het verkiezingsprogramma van 'Eerlijk Alternatief' is ook in braille verkrijgbaar. (Eerlijk Alternatief)

"Als jij er niet voor gestreden had was de skatebaan er nooit gekomen", zei een wethouder ooit tegen mij. Nu ben ik fractievoorzitter van 'Eerlijk alternatief'.

Mijn naam is Hanneke van de Gevel. Vijf jaar geleden kreeg ik een telefoontje van de PvdA Pijnacker-Nootdorp of ik niet de politiek in wilde gaan. Ze belden mij omdat ik bekend was. Ik was voorzitter van de ondernemingsraad van een grote zorginstelling in het dorp; voorzitter van de wijkvereniging en zat in de ouderraad van de basisschool. Met mijn vakbondsachtergrond in het verleden streed ik, samen met de jeugd, een paar jaar lang voor een skatebaan. De wethouder van de PvdA was daarom wel gecharmeerd van mijn strijdlustig optreden. “Als jij er niet voor gestreden had was hij er nooit gekomen” zei hij ooit.

Zo werd ik gelanceerd op nummer 5 en kwam ik ook nog met voorkeurstemmen bij de fractie van de PvdA terecht.

Al snel had ik aanvaringen met de wethouder door mijn kritische blik ten aanzien van het jeugd- en jongerenwerk. Daarop volgde heisessies: “Misschien moeten we dit niet zeggen; misschien moeten we het anders verpakken; misschien moet iemand anders het woord doen”.

De wethouder ging compleet uit zijn stekker toen hij hoorde dat het jeugddebat dat ik organiseerde niet in het jeugdcentrum van de gemeente gehouden werd, maar in een jeugdcentrum van de kerk. Maar het debat werd wel weer genoemd in de nota de “jeugd doet mee”. Dat vond ik hypocriet.

Zo probeerde de oude politiek mij te vermurwen tot een beroepspolitica. Vreemd omdat ze mij juist wilde hebben omdat ik deed zoals ik deed.

Ik was die volksvertegenwoordiger die ze zochten en geen beroepspoliticus. Als je alles verbloemt ontstaat er vervreemding en wantrouwen vanuit de burgers.

Ik moest mij gedragen als een oude politicus; alleen de partij vertegenwoordigen (lees: wethouder). En vooral een gesloten regentenklasse vertegenwoordigen.

Als klap op de vuurpijl kwam de 12 miljoen die wij bij de Lansbankski hadden staan. Toen ik erachter kwam dat de waarheid aan alle kanten werd verdraaid, splitste ik mij -samen met een andere partijgenoot- af. Ik wilde eerlijk blijven naar mijzelf en naar anderen. Ik had al zo vaak water bij de wijn gedaan. Als je kritiek hebt op het beleid moet je als toetsend en controlerend raadslid dat gewoon kunnen zeggen! Zo ontstond op 1 februari 2009 de partij Eerlijk Alternatief.

Eerlijk Alternatief doet niets meer of minder dan duidelijk vertolken wat onder de bevolking leeft. Het is daarom een combinatie van linkse en rechtse ideeën.

Door mijn onverwoestbare inzet ben ik nu genomineerd tot beste lokale webpoliticus.

Ik heb consequent belangrijke punten uit de raadsvergaderingen in eenvoudige taal op de website geplaatst en we hebben door middel van een poll steeds meningen gepeild.

Ik gebruik niet alleen de website van Eerlijk Alternatief als communicatiemiddel maar ook Twitter, Hyves en YouTube. Het kost niets, maar je bereikt zo veel mensen.

Ik ben ook als enig raadslid in Pijnacker Nootdorp te vinden met reacties op de digitale lokale krant Telstar Online. De raadsleden, wethouders, ambtenaren lezen het allemaal wel maar willen niet reageren op anonieme ongenuanceerde berichten. Ook dat is nieuwe politiek: je durven verantwoorden. Je moet durven! Niet alle lezers schrijven overigens en dat blijkt wel uit de twee miljoen unieke bezoekers de Telstar Online heeft per jaar.

Ik vind communiceren met de bewoners zo belangrijk dat ik voor verstandelijk beperkten een eenvoudig pictogrammen verkiezingsprogramma heb gemaakt. Voor doven staan belangrijke onderdelen uit het verkiezingsprogramma met een doventolk op onze site en op CD. Voor blinden hebben wij het verkiezingsprogramma omgezet in braille.

Dit is uniek in Nederland en nog nooit in deze samenhang vertoond.

Als je vindt dat iedereen mee kan doen moet je de communicatie aanpassen en dat geldt voor verschillende doelgroepen. Op papier en via de digitale snelweg.

Ik hoop dat andere partijen mij hierin durven te volgen.

Zie voor meer informatie onze eigen website.

En voor kandidaat-raadsleden in uw omgeving, én om uzelf een platform te geven: www.trouw.nl/gemeenteraad

Het verkiezingsprogramma van 'Eerlijk Alternatief' is ook in braille verkrijgbaar. (Eerlijk Alternatief)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden