nieuwe poëzie

De roep (van onder meer Erik Jan Harmens) om poëzie die ónze tijd weerspiegelt is aan Robert Anker wel besteed. Hij was daar trouwens al langer mee bezig. Zijn nieuwe bundel is een klinkend bewijs: één commentaar op deze gewelddadige tijd, gevat in een variatie op straattaal: „De Cunt your Blessing / zuigt zich vol met breezersletjes gratis / dat de jongens binnenloeien, harde spieren zweet /(...)”

Liefdespoëzie is er al veel. Huwelijkspoëzie wat minder. Sylvia Hubers, dit jaar ook stadsdichter in Haarlem, heeft een verfrissend nuchtere, vaak geestige kijk op het getrouwd zijn. Zo laat een vrouw zich tijdens de trouwerij ’een ring door de neus boren’, en moet je soms een batterijtje verversen. „Een nieuwe batterij met liefde invoeren / in het daarvoor bestemde vakje / in uw schoot. Klepje sluiten.”

De Welshe dichter Gwyneth Lewis geeft vertrouwde thema's een verrassende draai. De knappe vertaling doet alle recht aan het (ernaast afgedrukte) origineel. „Niet iedereen ziet het, maar in een glimp ontwaarde / ik de man in onze terriër. We liepen de laan op, / even ging hij opzij en liet me binnengaan / door de poort, zo hoffelijk (..).”

Hij schreef liedjes voor ontelbare artiesten, van Adèle Bloemendaal tot Erik Muiswinkel. Toch is Jan Boerstoel vooral bekend onder vakgenoten. Een keuze uit zijn werk, ter ere van zijn 65ste verjaardag.

Nederland wil graag canons, maar poëzie moet geen mausoleum worden, aldus Harold Polis in de inleiding. En dus kregen zestien dichters een klassiek gedicht voorgelegd met de vraag: als u dit gedicht nu zou schrijven, hoe zou het dan klinken? Tsead Bruinja reageert op Paul van Ostaijens ’Marc groet 's morgens de dingen’: „dag conflict / dag apparaat / dag conflict hoi // ha de paden die ik loop / ha de deur hé / hé de paden die ik loop hé.”

In zijn inleiding schrijft Pfeiffer: „Alles wat raar en wild was aan mijn poëzie had ik gesnoeid en weggeknipt.” En toen ontdekte hij Lucebert. In deze bundel maakte hij een keuze uit het wek van de door hem zeer bewonderde dichter.

Hoe doe je dat, dichten? Acht dichters, onder wie Esther Jansma Piet Gerbrandy en Nachoem Wijnberg verklappen in vraaggesprekken iets van het proces. Aangevuld met essays van de auteurs/critici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden