nieuwe poëzie

Aan de vooravond van de Gedichtendag uitte Janita Monna in Trouw haar verwondering over de shortlist van de VSB Poëzieprijs. Waarom stonden de vitaalste bundels van het jaar, zoals die van K. Michel, daar niet bij? Deze prettig diverse bundel, de keuze van juryvoorzitter Maaike Meijer, plaatst gelukkig wél twee van Michels gedichten, en eveneens drie van Hélène Gelèns. In haar voorwoord merkt Meijer op dat de grenzen tussen poëzie en andere genres (proza, rap, beeldende kunst) langzaam vervagen.

Erik Spinoy staat bekend als intellectualistische dichter, maar zijn nieuwste poëzie klinkt minder bedacht, beeldender dan eerder werk. Het lijkt hem dit keer niet zozeer om het verklanken van theorie te doen als om zintuiglijke ervaringen: kip, koffie, hitte, licht: „Zo remmen in de late zon de beide / gele taxi’s voor een bleek gebouw.”

Verzamelbundel van de van oorsprong Tsjechische dichteres. Van 2009 tot afgelopen maand was ze stadsdichter van Rotterdam. Al is het in dit boek zoeken naar sporen van de Maasstad: „Ik lig in het gras tussen de Waal / en de Maas. Een dag die er wezen mag./ Zon, oud als Methusalem.”

„Een bundel die nadrukkelijk laag van de toren blaast en en passant toch best enige indruk achterlaat”, schreef Rob Schouten over eerder werk van deze dichter, die ook criticus is (Leeuwarder Courant) en een literaire website beheert. Een snob is de dichter inderdaad niet: „Er was nog zoveel te lezen / er was zoveel tijd / te kort voor alles, ik weet / niets van Nietzsche en Derrida.”

Rijden in een gammel autootje, de ontruiming van en kraakpand: Krijn Peter Hesselink vangt in zijn derde bundel de wereld van studenten, jongeren. „(...) zij zat breed naast me en genoot / van alle wind die door de kieren van / ons gele autootje naar binnen floot.”

De tweede bundel van Stijn Vrancken bevat opvallend tedere, kwetsbare liefdespoëzie:. „Je honger lag open / en bloot, klein en wit / en rood aan de randen. // Je droeg niets alsof niets / precies op maat / voor jou ontworpen was.”

Maud Vanhauwert (27) studeerde woordkunst en zakelijke communicatie. Eén proeve uit haar debuutbundel: „er hoeft nog altijd niet veel / te gebeuren voor ik aan je denk // iets wat niet op jou lijkt is al genoeg // dan denk ik kijk // dat lijkt echt niet op haar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden